Arbeidarpartiet planlegger å implementere tre deler av EUs fjerde energipakke før valget, inkludert fornybar-, bygnings- og energieffektiviseringsdirektivene. Senterpartiet motsetter seg denne oppdelingen og ønsker å stemme imot hele pakken.
Trond Giske støtter Arbeiderpartiets tilnærming og mener Senterpartiet fokuserer på feil elementer i energipolitikken. Han er imot El-marknadsdirektivet, men mener det ikke er relevant i denne saken.
Giske mener utenlandshandelen er årsaken til høye strømpriser. Kilder i både Ap og Sp bekrefter uenigheten, som først ble omtalt av Aftenposten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
Striden mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet tilspisser seg i spørsmålet om EUs fjerde energimarkedspakke. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger press på Arbeiderpartiet og krever at de tar stilling til Senterpartiets motstand mot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Senterpartiet ser pakken som en helhet og ønsker ikke å dele den opp. Arbeiderpartiet er for å innlemme tre EU-direktiv om fornybar energi og energieffektivisering, mens Senterpartiet er imot. Begge partiene har hatt gruppemøter for å diskutere konflikten, som handler om nasjonal kontroll over strømpolitikken og strømpriser.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen etter at de ikke ble enige med Arbeiderpartiet om EUs Ren energi-pakke. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, mens Senterpartiet er sterkt imot. Dette fører til at åtte statsråder fra Senterpartiet må gå av. Stridens kjerne er uenighet om Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet, der Senterpartiet ønsker å behandle pakken som en helhet, mens Arbeiderpartiet vil innføre deler. Politisk kommentator mener begge partier ser seg tjent med at Senterpartiet går ut av regjeringen.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Senterpartiet står fast på sitt nei til EUs fjerde energimarkedspakke og krever mer nasjonal kontroll over energipolitikken. Partiet avviser å dele opp pakken for separat behandling. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver om fornybar energi og energieffektivisering, noe Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet vil ikke kommentere om de vil forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. Statsministeren ønsker å finne en løsning for å fortsette regjeringssamarbeidet med Senterpartiet, til tross for den store uenigheten.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet deler Sps syn på kraftpolitikken, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum unngår å svare direkte på om Sp vil forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres, men understreker at målet er å få mer politisk styring over kraftpolitikken og sikre lavere strømpriser. Han mener regjeringen må utfordre EUs handlingsrom i EØS-avtalen for å oppnå dette. Vedum peker på at Sp har vært konsekvent motstander av EUs energipolitikk, og at de ønsker å diskutere helheten i strømpolitikken, ikke bare deler av den. Han opplever støtte for dette synet i store deler av Ap.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har gitt sin fulle støtte til statsminister Jonas Gahr Støre og hans linje om å innføre tre omstridte EØS-direktiver. Dette skjer samtidig som Senterpartiet, under ledelse av Trygve Slagsvold Vedum, har uttrykt sterk motstand mot å gi fra seg mer nasjonal kontroll over energi- og kraftpolitikken. Støre understreker at han ikke oppfatter Senterpartiets motstand som et ultimatum, og at dialogen mellom partiene vil fortsette. Det er fortsatt uenighet mellom regjeringspartiene om energipolitikken, og det er usikkert når de vil komme til enighet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet støtter Sps kraftpolitikk, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum nekter å svare på om Sp vil trekke seg fra regjeringen dersom deler av energipakken innføres. Han understreker at Sp ønsker lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken. Vedum mener regjeringen må utfordre EUs energipolitikk og utforske handlingsrommet i EØS-avtalen. Han peker på at tidligere vedtak om Acer og kraftkabler har ført til dagens situasjon med høye strømpriser. Regjeringen skal diskutere deler av EUs energipakke denne uken, noe som har skapt intern uro.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, står fast på sin motstand mot EUs fjerde energipakke, og mener det er feil retning å gå. Det er åpen strid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet om saken, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken. Dette har ført til hastemøter og spekulasjoner om regjeringskrise. Energiminister Terje Aasland understreker at regjeringen ikke vil gå av på grunn av dette, og at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet. Han fremhever også viktigheten av EØS-avtalen for å ivareta norske interesser.