En gruppe aksjonister har okkupert en bolig utenfor Lillehammer i protest mot den planlagte utbyggingen av E6 gjennom Lågendeltaet naturreservat. Aksjonistene er maskerte og ønsker ikke å identifisere seg.
Politiet er ikke kjent med aksjonen. Samtidig har Nye Veier og AF Gruppen signert en intensjonsavtale verdt 6,35 milliarder kroner for å bygge E6 mellom Gjøvik og Lillehammer, hvor en del av prosjektet går gjennom det omstridte Lågendeltaet.
Samferdselsministeren understreker at prosjektet er viktig for regionen, men regjeringen forutsetter flere miljøtiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Naturvernere har okkupert et hus i Øyresvika i Lillehammer for å hindre byggingen av en ny E6-tunnel. Huset, som eies av Vegvesenet, ble ekspropriert i forbindelse med E6-planleggingen. Demonstrantene sier de vil bli værende så lenge det er nødvendig for å stoppe prosjektet, og begrunner aksjonen med at politikere har sviktet dem. Politiet har foreløpig valgt en dialogbasert tilnærming og understreker at de respekterer ytringsfriheten, men påpeker at ulovlig opphold på eiendommen i utgangspunktet er straffbart. Samtidig har Nye Veier og AF Gruppen signert en intensjonsavtale om bygging av den aktuelle strekningen.
1 måned siden
Aksjonistar har okkupert eit hus i Lillehammer sidan midten av februar i protest mot utbygginga av ny E6. Politiet var til stades ved huset tysdag morgon, men har seinare forlate staden. Ei gravemaskin har starta gravearbeid ved huset, som ligg i traseen der den nye E6 med tunnel skal byggast. Utbygginga har vore kontroversiell fordi den vil gå gjennom Lågendelta naturreservat. Aksjonistane har tidlegare uttalt at okkupasjonen er eit forsøk på å stoppe vegprosjektet.
2 måneder siden
En gruppe demonstranter fra «Leve Lågendeltaet» har okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer, som skal rives for å gi plass til tunnelinngangen for den nye E6. De protesterer mot motorveiprosjektet gjennom Lågendeltaet naturreservat, og mener det er et eksempel på politikernes manglende respekt for naturen. Demonstrantene sier de vil bli i huset så lenge som nødvendig for å hindre byggingen. Politiet er informert om aksjonen og forsøker å løse situasjonen gjennom dialog.
1 måned siden
Politiet har aksjonert mot husokkupanter i Lillehammer som i over en måned har protestert mot utbyggingen av ny E6 gjennom Lågendeltaet naturreservat. Aksjonistene ble fjernet fra huset etter at politiet tok seg inn via taket. Demonstrantene hevder at politiet ikke varslet dem på forhånd, slik de hadde avtalt. Huset ligger i traseen for den planlagte E6-utbyggingen mellom Gjøvik og Lillehammer, et prosjekt som innebærer bygging av en tunnel.
1 måned siden
En gruppe demonstranter fra «Leve Lågendeltaet» har okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer i fire uker for å protestere mot byggingen av en ny E6-tunnel. De mener prosjektet er miljøskadelig og økonomisk uforsvarlig. Nye Veier har nå bedt politiet om å fjerne demonstrantene, med henvisning til sikkerhetsrisiko på anleggsområdet. Demonstrantenes advokat understreker deres rett til å demonstrere, mens Nye Veier forsvarer prosjektet med at det vil gi en trafikksikker E6. Gruppen hevder Nye Veier forsøker å skremme dem fra å forlate huset.
1 måned siden
Politiet har fjernet en gruppe aksjonister fra «Leve Lågendeltaet» som hadde okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer siden mandag morgen. Huset eies av Statens vegvesen og skal rives for å gi plass til en ny E6-tunell. Aksjonistene protesterer mot tunnelprosjektet, fordi de mener det vil ødelegge naturen i Lågendeltaet. Politiet opplyser at aksjonen foregikk uten dramatikk.
1 måned siden
Politiet aksjonerte onsdag morgen mot et hus i Lillehammer som var okkupert av aksjonister fra gruppen Leve Lågendeltaet i over en måned. Aksjonistene protesterte mot utbyggingen av ny E6 i Øyresvika, fordi de mener den ødelegger naturen. Politiet fjernet seks personer fra huset, og måtte sage et hull i taket for å få ut to som oppholdt seg på et kryploft. Aksjonen har ført til forsinkelser i utbyggingen, og de involverte har fått pålegg om å holde seg borte fra området.
2 måneder siden
Aksjonister har okkupert et hus i Lillehammer i protest mot avskogingen knyttet til byggingen av nye E6 i Vingrom. Mandag morgen tok demonstrantene seg inn i huset og hevder å ha stoppet hogstmaskiner. Politiet rykket ut tirsdag etter meldinger om at demonstrantene hindret skogsdriften. Etter politiets ankomst forskanset demonstrantene seg i huset og nektet å forlate det av frykt for arrestasjon. Politiet forlot stedet ved 12:30.
1 måned siden
Politiet er til stede i Øyresvika, Lillehammer, for å fjerne okkupanter etter anmodning fra Nye Veier, som skal i gang med anleggsarbeid. Okkupantene ble varslet om fjerning innen fredag. Aksjonistene hevder de vil fortsette å stanse anleggsarbeidet fredelig og håper politiet følger vanlig praksis. Politiet planlegger å fjerne dem, men vil ikke oppgi antall involverte politimenn.
25 dager siden
Naturvernere har klaget Stord kommunes avgjørelse om å tillate bygging av 250 boliger på Hystadgardane inn til Sivilombudet. De mener utbyggingen bryter med naturmangfoldloven, da området har flere rødlistede arter og truede treslag, uten at det er gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser. Kommunalsjefen stiller seg uforstående til kritikken og mener kommunen har et godt nok kunnskapsgrunnlag. Utbyggingsselskapet planlegger likevel byggestart etter sommeren, og melder om stor interesse for boligene. Naturvernforbundet på Stord føler ikke de blir hørt i prosessen, og kjemper for at naturen skal få en stemme.
3 måneder siden
Aktivistgruppen «Folk mot fossilmakta» truer med å blokkere femmila under ski-VM i Trondheim dersom arrangøren ikke tar ansvar for å belyse fossilindustriens rolle i klimakrisen. Aktivistene har tidligere gjennomført lignende aksjoner under andre idrettsarrangementer. VM-arrangøren svarer at de er opptatt av ytringsfrihet, men ikke aksepterer ulovlige handlinger. Flere langrennsløpere, inkludert Harald Østberg Amundsen og Martin Løwstrøm Nyenget, kritiserer aktivistenes metoder og frykter at aksjonene vil ødelegge for utøverne og folkefesten. Aktivistene på sin side sier at de føler seg nødt til å forstyrre når viktige aktører er stille.
2 måneder siden
Forsvarsdepartementets planer om å bygge en stor sprengstoffabrikk i Hurummarka i Asker har utløst kraftige protester. Lokalpolitikere og miljøvernorganisasjoner frykter konsekvensene av inngrepet i naturen og etterlyser en grundigere vurdering av alternative lokasjoner. Fabrikken, som skal øke produksjonen av avanserte eksplosiver, kan beslaglegge et område på hele 4,4 kvadratkilometer. Naturvernforbundet og MDG kritiserer prosessen og mener at beslutningen om lokalisering allerede synes å være tatt. Asker kommune forsvarer sin involvering og understreker behovet for en omfattende konsekvensutredning som også inkluderer alternative plasseringer.
3 måneder siden
En gruppe klimaaktivister, inkludert Greta Thunberg, planlegger å protestere mot norsk oljeproduksjon under et oljeseminar i Sandefjord. Aktivistene, som representerer Extinction Rebellion og andre organisasjoner, vil forsøke å forstyrre utdelingen av nye oljelisenser. Seminaret, som er lukket for inviterte, samler sentrale aktører innen norsk oljepolitikk, inkludert energiminister Terje Aasland. Han skal innlede om norsk petroleumspolitikk og det er tradisjon at nye oljelisenser annonseres på dette seminaret. Nettavisen har åpnet et kommentarfelt for å invitere leserne til å diskutere temaet.
2 måneder siden
Miljøbevegelsen Folk mot fossilmakta planlegger en sivil ulydighetsaksjon under herrenes femmil i Ski-VM, etter at deres krav om å fjerne reklame for fossile selskaper ble avvist. Bevegelsen ønsker å rette fokus mot skisportens fossile sponsorater, og mener sivil ulydighet er et legitimt virkemiddel for å fremme debatt rundt problemstillingen. VM-ledelsen understreker viktigheten av ytringsfrihet, men prioriterer sikkerhet for alle involverte under arrangementet. Aksjonen ble først varslet under NM på ski, og detaljer vil bli delt i tiden frem mot VM i Trondheim.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.