USA vurderer å trekke seg fra fredssamtalene mellom Russland og Ukraina innen få dager dersom det ikke skjer fremskritt. USAs utenriksminister Marco Rubio uttalte i Paris at USA er utålmodig og ikke vil fortsette møter uten resultater.
Uttalelsen kom etter et møte i Paris med representanter fra Ukraina, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, initiert av Frankrikes president Macron. Samtalene har stått stille siden februar, men Trump ønsker fortsatt en våpenhvile.
Samtidig er en tidligere våpenhvileavtale utgått, og Ukraina har inngått en foreløpig avtale med USA om deling av mineralressurser. Et nytt møte er planlagt i London neste uke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
12 dager siden
USA vurderer å avslutte sitt engasjement i arbeidet med en våpenhvile i Ukraina innen få dager, ifølge utenriksminister Marco Rubio. Uttalelsen kommer etter møter med europeiske og ukrainske ledere i Paris, hvor Rubio uttrykte frustrasjon over manglende fremgang og russisk mangel på samarbeidsvilje. President Trump er fortsatt innstilt på å oppnå en våpenhvile, men vil trekke seg raskt dersom det ikke viser seg å være realistisk. Rubio mener Storbritannia, Frankrike og Tyskland kan spille en viktig rolle i å fremskynde prosessen. Kreml bekrefter at det har vært fremskritt, men erkjenner samtidig at kontakten med USA er vanskelig.
12 dager siden
USA vurderer å avslutte fredsforhandlingene i Ukraina hvis det ikke skjer fremskritt raskt, ifølge utenriksminister Marco Rubio. President Trump ønsker en våpenhvile, men vil prioritere andre saker om nødvendig. Rubio deltok på et møte i Paris med ukrainske og europeiske ledere, der president Macron understreket behovet for en robust fred. Parallelt hadde Rubio en telefonsamtale med sin russiske motpart. Forhandlingene skal fortsette i London neste uke.
12 dager siden
USA vurderer å avslutte forsøkene på å fremforhandle en fredsavtale mellom Russland og Ukraina, ifølge utenriksminister Marco Rubio. Rubio uttalte at president Trump er utålmodig og vil trekke seg fra prosessen hvis det ikke er rask fremgang. USA har presentert et forslag til sine allierte som skisserer betingelsene for å avslutte kampene og lette på sanksjonene mot Russland. Kreml-talsmann Dmitry Peskov sier det har vært fremgang, men at kontakten med USA er vanskelig. Visepresident J.D. Vance er mer optimistisk og håper på en løsning.
12 dager siden
USAs utenriksminister Marco Rubio opplyser at amerikanske myndigheter innen få dager vil ta en beslutning om hvorvidt det er mulig å få til en våpenhvile i Ukraina. Uttalelsen kom etter møter med europeiske og ukrainske ledere i Paris. President Trump er fortsatt innstilt på å få til en våpenhvile, men Rubio understreker at USA ikke vil bruke lang tid på prosessen hvis det ikke er tegn til fremgang. Han mener Storbritannia, Frankrike og Tyskland kan spille en viktig rolle i å fremskynde en løsning.
1 dag siden
USA setter en tidsfrist for framgang i fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland. Landet truer med å trekke seg som megler dersom konkrete forslag uteblir.
1 måned siden
Donald Trump uttaler at avgjørelsen om en våpenhvile i Ukraina nå ligger hos Russland, etter samtaler mellom USA og Ukraina i Saudi-Arabia. USAs utenriksminister Marco Rubio understreker at Russland må ta ansvar for fred, og oppfordrer Europa til å engasjere seg i forhandlingene. Russland vil vurdere våpenhvilen når de er informert om samtalene. Polen ser samtalene som et viktig skritt mot fred, og Zelenskyj bekrefter Ukrainas beredskap til å signere en mineralavtale med USA. Etter møtet vil USA gjenoppta militærhjelp, etterretningsdeling og forhandlinger for en varig fred.
1 måned siden
Donald Trump sier at avgjørelsen om våpenhvile i Ukraina ligger hos Russland, som foreløpig avventer kommentar. Etter samtaler mellom USA og Ukraina i Saudi-Arabia, nærmer partene seg en mulig våpenhvile. USAs utenriksminister Marco Rubio oppfordrer Russland til å stanse krigføringen. Russland vil vurdere uttalelsene før de kommenterer våpenhvilen, men vurderer en samtale mellom Putin og Trump. Polen ser samtalene som et stort steg mot fred, og Zelenskyj bekrefter Ukrainas vilje til å signere en mineralavtale med USA.
7 dager siden
Et møte i London mellom utenriksministre fra Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland og Ukraina om fred i Ukraina er utsatt, opplyser den britiske regjeringen. Møtet skulle finne sted onsdag, men ble utsatt etter at Storbritannias utenriksminister David Lammy og USAs utenriksminister Marco Rubio meldte at de ikke ville delta. Møtet ble arrangert etter signaler fra USAs president Donald Trump om et ønske om en rask fredsavtale mellom Ukraina og Russland. Utsettelsen skjer samtidig som flere amerikanske medier rapporterer at USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk, noe som har skapt dramatikk i forkant av møtet.
12 dager siden
President Trump antyder at USA kan trekke seg fra forsøket på å løse Ukraina-konflikten hvis partene ikke samarbeider. Han avviser å bli lurt av Russland, men understreker at USA ikke vil fortsette fredsforhandlingene i uker eller måneder. USAs forslag innebærer at Ukraina må oppgi NATO-medlemskap og akseptere at Russland beholder de okkuperte områdene, mens sanksjonene mot Russland mykes opp. Europeiske kilder understreker at en avtale krever at Russland stanser kampene og at Ukraina får sikkerhetsgarantier. Russland melder om fremgang, men vanskelig kontakt med USA.
1 måned siden
USAs utenriksminister Marco Rubio har uttalt at Europa må være involvert i forhandlingene om Ukraina, noe som indikerer en endring fra tidligere signaler fra president Trump. Russland venter på å bli informert av USA om våpenhvileforslaget for Ukraina. Ukraina har signalisert at de støtter våpenhvileforslaget fra USA, som innebærer en 30 dagers pause i kamphandlingene langs hele fronten, og er klare til å sette seg ved forhandlingsbordet. Det er nå opp til Russland å akseptere eller avvise forslaget.
1 dag siden
USA setter en tidsfrist for forhandlinger mellom Ukraina og Russland. Landet truer med å trekke seg som megler dersom det ikke skjer framgang.
7 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
1 måned siden
USA og Russland skal møtes for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til Russlands intensjoner og forventer vanskelige forhandlinger. Ukraina støtter USAs forslag om 30 dagers våpenhvile, og ønsker samtaler om fangeutveksling og tilbakeføring av ukrainske barn. Nordiske forskere tror Russland vil forsøke å vri situasjonen til sin fordel og hale ut tiden. Russland viser liten vilje til fred, men kan ha behov for en pause i krigføringen for å regruppere. Det er usikkert om Russland vil godta premissene som er forhandlet frem mellom USA og Ukraina.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
8 dager siden
Ukrainas allierte samles i London for å diskutere en ubetinget våpenhvile i Ukraina-krigen. President Volodymyr Zelenskyj har uttalt at hovedmålet med møtet er å få til en våpenhvile. Samlingen følger opp tidligere samtaler i Paris, hvor USA presenterte sin plan for å avslutte konflikten. Til tross for press fra USAs president Donald Trump, har Russland ikke gjort betydelige innrømmelser, og Ukraina anklager Kreml for å bruke våpenhvilen som en PR-øvelse. Ukraina har akseptert en 30-dagers våpenhvile, men Russland har stilt mange betingelser. USA og Europa har gitt Ukraina våpen og økonomisk støtte, men Trump har kritisert denne støtten og holdt tilbake våpenleveranser. Frankrike og Storbritannia jobber for å samle europeiske land til en koalisjon som kan håndheve en fremtidig våpenhvile. Trump har varslet at han snart vil gi flere detaljer om meklingen.