Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for situasjonen i USA under Trump-administrasjonen, og frykter gjengjeldelse for å kritisere makten. Murkowski er en av få republikanere som åpent har kritisert Trump.
Samtidig planlegger Trump-administrasjonen store kutt i offentlige jobber og endringer i samfunnet, inkludert fjerning av DEI-tiltak. Harvard University nekter å bøye seg for Trumps krav, noe som resulterer i tap av betydelig statsstøtte.
Advokater som har jobbet med etterforskningen av stormingen av kongressen 6. januar 2021, har også mistet jobbene sine.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
12 dager siden
Republikansk senator Lisa Murkowski har uttalt at frykten for hevn fra Trump og hans støttespillere har nådd et nytt nivå, og at dette hindrer folkevalgte i å kritisere ham. Hun innrømmer å være engstelig for å uttale seg om politiske saker i frykt for gjengjeldelse. Murkowski har kritisert Trump for hans forhold til Putin, tollgrep mot Canada og den lekkede gruppechatten om militærplaner. Hun var også en av syv republikanere som stemte for å dømme Trump i riksrettssaken etter stormingen av kongressen. Murkowski er også kritisk til Elon Musks rolle som støttespiller for Trump og hans politikk.
2 måneder siden
Republikanske senatorer, ledet av Lisa Murkowski, foreslår en lov som motsetter seg president Trumps ordre om å endre navnet på fjellet Denali tilbake til Mount McKinley. Lovforslaget støttes av flere republikanere som også protesterer mot Trumps kutt i forskningsmidler og matprogrammer. Disse folkevalgte forsøker å beskytte programmer som er viktige for deres respektive delstater. Samtidig har flere av Trumps presidentordrer blitt stanset av dommere. Striden om navnet på fjellet i Alaska sees som en symbolsak som tester presidentens makt og forholdet til Senatet.
3 måneder siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for Donald Trumps holdning til Grønland, og understreker øyas strategiske betydning. Hun påpeker at Trumps utspill om Grønland tas mer seriøst nå enn tidligere, og at Grønland bør ses på som en alliert, ikke en eiendel. Murkowski har også markert seg ved å motsette seg Trumps forsvarsministerkandidat. Utenriksminister Espen Barth Eide deler Murkowskis bekymring og understreker at Danmark har suverenitet over Grønland.
21 dager siden
Flere republikanere, inkludert senatorer som Ted Cruz, uttrykker bekymring for Trumps nye tollsatser, som de mener rammer amerikanske forbrukere. Selv om de fortsatt støtter Trump, frykter mange at tollkrigen vil føre til resesjon og skade partiet i mellomvalget i 2026. Eksperter hevder at den interne motstanden er større enn det som kommer frem offentlig. Milliardærer som Elon Musk, som tidligere støttet Trump, har tapt store summer og legger nå press på presidenten for å endre kurs. Musk har også kritisert Trumps toll-rådgiver offentlig.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
25 dager siden
Senator Ted Cruz uttrykker bekymring for at Donald Trumps tollpolitikk kan føre til en handelskrig og økonomisk nedgang i USA. Han frykter at dette vil ramme vanlige amerikanere og føre til et dårlig valgresultat for republikanerne i 2026, der de kan miste kontrollen over både senatet og representantenes hus. Cruz advarer om at Trumps tollsatser kan skade amerikanske arbeidsplasser og utløse gjengjeldelsestiltak fra andre land, som EU, Kina og Canada. Han understreker at markedet allerede har reagert negativt, og at en handelskrig kan få store konsekvenser for amerikansk økonomi og republikanernes politiske fremtid.
1 måned siden
Jake Struebing, som var aktor i flere av 6. januar-sakene, fikk sparken etter at Donald Trump ble president. Struebing uttrykker bekymring for rettsstaten og mener Trump har løslatt farlige personer. Kristen Jenn mistet et jobbtilbud i en nasjonalpark etter at Trump innførte ansettelsesstopp. Hun frykter dette vil få store konsekvenser for sikkerheten og driften av nasjonalparkene, da det blir færre ansatte til å håndtere nødssituasjoner og ivareta naturen.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å miste retten til å ta imot utenlandske studenter hvis universitetet ikke deler informasjon om visumholdere. Innenlands sikkerhetsminister Kristi Noem krever dokumentasjon på «ulovlige og voldelige aktiviteter» blant utenlandske studenter og anklager universitetet for å fremme en «antiamerikansk, pro-Hamas ideologi». Samtidig har departementet kansellert to tilskudd til Harvard på til sammen 2,7 millioner dollar. Harvard avviser flere av regjeringens krav, men sier de vil følge loven. Menneskerettighetsadvokater har uttrykt bekymring for ytringsfriheten.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
2 måneder siden
Ansatte i det amerikanske bistandsdirektoratet USAID saksøker Donald Trump etter massive nedskjæringer. Trump-administrasjonen har permittert nesten alle ansatte, og kun 290 av 10.000 ventes å beholde jobben. Fagorganisasjoner mener dette er grunnlovsstridig og skaper en global humanitær krise. Trump og Elon Musk har anklaget USAID-ansatte for kriminalitet og planlegger å slå organisasjonen sammen med utenriksdepartementet, ledet av Marco Rubio. Nedskjæringene kommer etter at Trump-regjeringen frøs bistandsmidler, noe som har ført til kraftige reaksjoner.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
25 dager siden
Den republikanske senatoren Ted Cruz advarer om at Donald Trumps nye tollpolitikk utgjør en stor risiko for amerikansk økonomi, og at det kan føre til et «blodbad» for republikanerne ved neste valg. Han frykter at tollene vil føre til økt inflasjon og kaos i markedene. Advarselen kommer etter kraftig nedgang på børsene. Flere republikanske senatorer støtter et lovforslag som vil begrense presidentens mulighet til å innføre toll uten godkjenning fra Kongressen. Cruz var tidligere en sterk kritiker av Trump.
16 dager siden
Harvard University nekter å bøye seg for Trump-administrasjonens krav om å endre sin politikk, og risikerer dermed å miste milliarder i føderal støtte. Utdanningsdepartementet har allerede fryst 2,3 milliarder dollar i midler. Blant kravene fra Trump-administrasjonen er eliminering av programmer for mangfold, likestilling og inkludering, samt mer meritbaserte ansettelser. Harvard-presidenten understreker at universitetet ikke vil gi opp sin uavhengighet. Som følge av situasjonen har Harvard saksøkt Trump-administrasjonen. Avgjørelsen har utløst reaksjoner, med støtte fra demokrater og kritikk fra republikanere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler de omfattende kuttene i offentlig sektor i USA, ledet av Trump og Musk gjennom Department of Government Efficiency (DOGE). Bakgrunnen er USAs store statsgjeld og økende renteutgifter, som truer landets økonomi. Ansatte må redegjøre for sitt arbeid, og mange risikerer å miste jobben. Tiltakene beskrives som nødvendige, men møter motstand. Investoren Jeffrey Gundlach advarer om at situasjonen må løses raskt for å unngå en økonomisk kollaps.