Linn Godfredsen (35) opplevde intens hodepine og var sengeliggende i over to år. Til tross for dette fortsatte hun å jobbe som kompetanseutvikler med fleksible arbeidsforhold, og tok samtidig en mastergrad.
Hun forsket på egne erfaringer med kronisk sykdom i arbeidslivet, og fant at åpenhet og fleksibilitet er viktig for å inkludere flere i arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er imponert over Linns innsats og lover tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet.
Regjeringen vil bruke 770 millioner kroner for å få 150 000 flere i arbeid, blant annet gjennom lønnstilskudd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En sykepleier med leddgikt klarte å komme tilbake i full jobb etter tre år med tilrettelegging fra arbeidsgiver. Dette står i kontrast til Nav-tall som viser at kun to av ti langtidssykmeldte er tilbake i full jobb etter ett år. Stadig flere mister retten til sykepenger og går over på andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller blir uføre. Høyre mener leger oftere bør skrive ut gradert sykmelding, og Revmatikerforbundet reiser rundt med en koffert med enkle grep for arbeidsgivere for å tilrettelegge for ansatte med kroniske sykdommer. Arbeids- og inkluderingsministeren mener også at legene må bli flinkere til å vurdere gradert sykmelding.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen av migrenerelatert sykefravær i Norge, hvor NAV-statistikker viser en tredobling siden 2015. Det anslås at opptil 800 000 nordmenn lever med migrene. Artikkelen belyser viktigheten av tilrettelegging på arbeidsplassen gjennom historien til Svein Olav, som opplever god støtte fra sin arbeidsgiver Bravida, som er kåret til en av Norges mest «hodevennlige» arbeidsplasser. Telemark og Agder har hatt størst økning i migrenefravær siden 2015. Samtidig understrekes behovet for mer forskning på årsaker og bedre medisiner for å hjelpe de som rammes.
3 måneder siden
Kristine Hetlesæter ble langtidssykemeldt etter å ha fått covid-19, og var ute av stand til å jobbe i tre år. Etter å ha deltatt i et intensivt behandlingsprogram utviklet av norske fagfolk, er hun nå tilbake i full jobb. Behandlingen, som tilbys gjennom et forsikringsselskap, innebærer tett oppfølging av et tverrfaglig team i en intensiv uke. Metoden har vist seg å være effektiv for å få langtidssykemeldte tilbake i arbeid, og har allerede spart samfunnet for betydelige summer. Utviklerne frykter imidlertid at metoden ikke vil bli tatt i bruk i det offentlige helsevesenet, da den utfordrer dagens arbeidsmåter.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
Etter en ryggoperasjon ble Anne Lise (46) langtidssykmeldt og ønsket å komme tilbake i jobb. Hun opplevde manglende støtte fra Nav og følte seg overlatt til seg selv i jobbsøkerprosessen. Til tross for dette fant hun en passende jobb på egenhånd. Nav erkjenner at systemet har forbedringspotensial og vil styrke oppfølgingen av sykmeldte. Høyre foreslår pakkeforløp for å hjelpe pasienter med muskel- og skjelettlidelser raskere tilbake i arbeid, et forslag Arbeiderpartiet stiller seg skeptisk til.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
3 måneder siden
Stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) har den siste tiden brukt bleier på jobb på grunn av diaré. Hun har delt åpent om dette i et debattinnlegg, og forteller at hun pendler mellom Oslo og Surnadal, noe som gjør situasjonen ekstra utfordrende. Klinge håper å senke terskelen for å snakke om tilpasninger på arbeidsplassen, og understreker viktigheten av å jobbe når man kan og være sykemeldt når man må. Hun har selv erfaring med å være sykemeldt i perioder, og mener det er viktig å finne kreative løsninger på problemer, selv om de kan være pinlige.
1 måned siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
3 måneder siden
Ida Fladen, kjent fra «Spårtsklubben» og «Boksen», åpner seg i sistnevnte program om sin kroniske krystallsyke som hun har hatt i 20 år. Hun beskriver sykdommen som en usynlig kamp med svimmelhet, hodepine og kvalme, og forteller at hun har møtt mange fordommer. Fladen har vært sykmeldt siden august og borte fra rampelyset og sosiale medier, noe som har bekymret følgerne hennes. Mads Hansen, hennes kollega, bekrefter at hun er på bedringens vei og forventes å delta i den kommende «Spårtsklubben»-podkasten. Fladen understreker at hun ikke lar sykdommen definere henne og er stolt over hva hun har oppnådd.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
2 måneder siden
Stine Skoli, kjent fra «Kan vi hjelpe til?», skal fjerne livmoren på grunn av invalidiserende smerter og migrene. Hormonbehandling forverret tilstanden, og etter samtale med lege ble operasjon vurdert som beste løsning. Skoli delte sine erfaringer med følgerne og ble overveldet av responsen fra kvinner med lignende problemer. Medprogramleder Mads Clemmetsen fremhever Skolis åpenhet og arbeidsmoral til tross for store smerter under innspillingen av serien.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sin erfaring med å bruke bleie på jobb i en uke på grunn av kraftig diaré. Inspirert av Carina Olset, som har vært åpen om sin bruk av bleie på jobb grunnet kronisk tarmsykdom, har forfatteren valgt å jobbe til tross for plagene. Artikkelen diskuterer temaet sykefravær og argumenterer for at samfunnet bør fokusere mer på hvordan folk kan jobbe med sine plager, i stedet for å fordømme sykefravær. Forfatteren mener at en viss andel sykefravær er nødvendig for å unngå uførhet, men at toleransen for ulike plager i arbeidslivet bør økes. Artikkelen tar også opp bekymringen rundt økende uførhet, spesielt blant unge, og oppfordrer til å delta i arbeidslivet til tross for helseproblemer.
2 måneder siden
Sykepleier Amanpreet Kaur ved Akershus Universitetssykehus fikk tilrettelagt turnusen sin etter at hun ble mor, noe som hindret sykemelding. Seksjonssjef Cathrine Enger Lunde understreker betydningen av tilpassede turnuser, spesielt i et kvinnedominert yrke hvor mange opplever et dobbeltpress. Ved å prioritere fleksibilitet, faglig utvikling og frivillige ordninger har avdelingen redusert sykefraværet. Helse Bergen jobber også med å redusere sykefraværet ved å fokusere på trivsel og fjerne belastende vaktsystemer med hyppige skift.
2 måneder siden
Lotta Rasmussen (49) slet med hyppige migreneanfall, men har gjennom et forskningsprosjekt og helseveiledning nesten blitt kvitt migrenen og kommet i sitt livs beste form. Tidligere var hun forsiktig med treningen i frykt for å trigge anfall, men med hjelp fra en helseveileder fant hun en balanse som tillot henne å pushe seg på både styrke og kondisjon. Lotta trener nå fem ganger i uken i sitt eget hjemmegym, og har oppnådd imponerende resultater. Hun understreker viktigheten av konsekvens og støtte, og oppfordrer andre kvinner til å prioritere egen trening for bedre helse og overskudd.
4 måneder siden
NRK-reporter Marianne Rustad Carlsen, som har hatt kreft siden 2021, har fått spredning til hjernen. Hun skal nå gjennomgå strålebehandling og ny cellegift. Til tross for den alvorlige situasjonen, er hun tilbake i 50 prosent jobb hos NRK, som har tilrettelagt for hennes behov. Carlsen fremhever betydningen av å opprettholde kontakt med arbeidslivet og kolleger, og uttrykker takknemlighet for støtten hun mottar. Hun har tidligere uttalt at kreften er uhelbredelig og har spredt seg til skjelett, bekken og lunger.