Eksplosjoner hørt i India etter våpenhvile med Pakistan
Eksplosjoner er rapportert i indiskkontrollert Kashmir kort tid etter at en våpenhvile trådte i kraft. Hendelsene skaper usikkerhet rundt avtalen mellom India og Pakistan.
Eksplosjoner er rapportert i indiskkontrollert Kashmir kort tid etter at en våpenhvile trådte i kraft. Hendelsene skaper usikkerhet rundt avtalen mellom India og Pakistan.
Flere eksplosjoner ble hørt i byene Jammu og Srinagar i den indiske delen av Kashmir kort tid etter at en våpenhvile mellom India og Pakistan trådte i kraft. Et vitne i Jammu rapporterte om eksplosjoner og observerte prosjektiler i luften.
Jammu og Kashmirs førsteminister Omar Abdullah bekreftet senere eksplosjoner i Srinagar og stilte spørsmål ved våpenhvilen. Våpenhvilen ble avtalt tidligere samme dag etter flere dager med gjensidige angrep og trefninger langs kontrollinjen i Kashmir.
USAs president Donald Trump og Pakistans utenriksminister Ishaq Dar bekreftet avtalen, som ifølge Trump ble formidlet av USA.
Omar Abdullah
Donald Trump
Marco Rubio
Ishaq Dar
Reuters
USA
India
Jammu
Kashmir
Srinagar
Pakistan
Oljefond-sjef Nicolai Tangen advarte Stortinget om at handelskrig kan føre til et verdifall på nesten 7000 milliarder kroner. Samtidig øker kritikken mot fondets investeringer i selskaper knyttet til israelske bosetninger, hvor Rødt krever tydeligere svar fra finansminister Stoltenberg. Tangen ser positivt på nylige tollkutt mellom USA og Kina, men understreker vedvarende usikkerhet. Stoltenberg forsvarer fondets etiske rammeverk og eksponering mot USA.
En FN-referert rapport viser at en halv million mennesker i Gaza risikerer å sulte, og hele befolkningen kan rammes av hungersnød. Utviklingsminister Aukrust kaller situasjonen en menneskeskapt katastrofe og kritiserer hindring av nødhjelp. Samtidig er over 230 palestinske journalister og mediefolk drept i israelske angrep siden oktober 2023, et antall som overgår de fleste kriger. Norske medieorganisasjoner og utenriksministeren krever beskyttelse for journalister.
President Donald Trump har startet en Midtøsten-reise med fokus på store forretningsavtaler, blant annet i Saudi-Arabia. Samtidig har Trump-administrasjonen beordret FBI til å omprioritere ressurser fra økonomisk kriminalitet til innvandringskontroll. FBI-agenter skal bruke en tredjedel av tiden på å bistå med å slå ned på ulovlig innvandring, noe som fører til nedskalering av etterforskning av økonomisk kriminalitet.
EU planlegger å gradvis kutte importen av russisk gass, med et mulig totalforbud fra slutten av 2027. Energiminister Terje Aasland uttaler at dette vil styrke Norges posisjon som EUs viktigste gassleverandør. Norge, som i fjor sto for 33 prosent av EUs gassimport, ønsker å opprettholde høy eksport. Regjeringen har lyst ut rekordstore leteområder for å sikre fremtidig leveransekapasitet, selv om EU har langsiktige mål om å redusere gassforbruket.
Sametinget har saksøkt staten for å stanse elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, og partene møtes i Oslo tingrett. Sametinget hevder staten har begått alvorlige saksbehandlingsfeil ved ikke å oppfylle kravene til konsekvensutredning og konsultasjonsplikt. Staten avviser lovbrudd og mener prosjektet er kommet for langt til å stanses. Elektrifiseringen krever store naturinngrep i Finnmark, noe som påvirker samiske interesser.
Et Wagner-flagg ble vist frem ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes av en lokal mann før en russisk markering, noe som har utløst sterke reaksjoner. Hendelsen, som inkluderte en hilsen til russiske soldater i Ukraina, beskrives som en målrettet provokasjon for å skape uro og som voldsforherligende. Ordføreren kaller flagget et symbol for krigsforbrytelser. Eksperter ser det som del av et mønster der sovjetiske monumenter brukes til å rettferdiggjøre krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!