Stortinget vedtar elektrifisering av Melkøya: Sterke reaksjoner
Stortinget har stemt for å fortsette elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Vedtaket møter sterke reaksjoner fra miljøorganisasjoner og enkelte politiske partier.
Stortinget har stemt for å fortsette elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Vedtaket møter sterke reaksjoner fra miljøorganisasjoner og enkelte politiske partier.
Stortinget har besluttet å fortsette elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, etter at forslag om å stanse prosjektet ble nedstemt. Med 85 mot 84 stemmer ble innstillingen om å gå videre med kraftprosjekter vedtatt. Natur og Ungdom, ved leder Sigrid Hoddevik Losnegård, uttrykker stor skuffelse og varsler protester, da de mener elektrifiseringen vil skade naturen, reindriften og samiske rettigheter.
Frps Bengt Rune Strifeldt kaller dagen trist for Finnmark og frykter mange vindmøller. Arbeiderpartiets Sigurd Rafaelsen kontrer med at vindturbiner vil beslaglegge lite areal og at gasskraftverket kan fortsette ved kraftunderskudd. Venstre stemte nei til å stanse elektrifiseringen, noe som skuffet blant annet Frp.
Partileder Guri Melby begrunnet dette med behovet for forutsigbarhet for næringslivet. Irene Ojala fra Pasientfokus kritiserer Senterpartiet for å ha brutt sitt landsmøtevedtak i saken.
Sigrid Hoddevik Losnegård
Bengt Rune Strifeldt
Sigurd Rafaelsen
Guri Melby
Irene Ojala
Trygve Slagsvold Vedum
Jonas Gahr Støre
Natur og Ungdom
Frp
Nussir
Arbeiderpartiet
Stortinget
Equinor
Venstre
Pasientfokus
Senterpartiet
Melkøya
Finnmark
Kvalsund
Hammerfest
Øst-Finnmark
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
3 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
29 dager siden
Det ser ikke ut til å bli flertall på Stortinget for å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Høyre hevder det er flertall for å fortsette elektrifiseringen, men Venstre avviser at de har snudd, og ønsker at regjeringen utreder etablering av et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring tilknyttet Melkøya. KrF mener det er uansvarlig å trekke tilbake konsesjonen etter at den er gitt og store investeringer er gjort. SV vil elektrifisere Melkøya med gasskraftverk og karbonfangst, og si nei til vindkraft i Finnmark.
1 dag siden
Stortinget behandler flere forslag om elektrifisering av olje- og gassanlegg på norsk sokkel. Utenfor Stortinget er det varslet protester mot planene.
1 dag siden
Opposisjonspartiene i Stortinget sliter med å samle seg om et felles forslag mot regjeringens plan for elektrifisering av Melkøya. Rødt oppfordrer SV og Frp til å legge vekk uenigheter og stemme for hverandres forslag for å tvinge regjeringen til å revurdere.
24 dager siden
Et flertall i Stortinget, bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og KrF, ønsker at NVE skal realitetsbehandle vindkraftprosjektet Davvi i Finnmark. Dette skjer etter at NVE har satt saken på vent, og Energidepartementet har avslått en klage fra utbyggerne. Stortinget skal stemme over saken 6. mai. Samtidig opprettholdes beslutningen om elektrifisering av Melkøya. NHO har tidligere kritisert NVE for manglende realitetsbehandling av Davvi, mens NVE-sjefen mener prosjektet vil skape mer konflikt enn kraftproduksjon, og viser til begrenset kapasitet i kraftnettet.
1 dag siden
Stortinget samles for å behandle elektrifiseringen av Melkøya-anlegget. Saken har skapt stor politisk uenighet og motstand.
2 dager siden
Senterpartiet forsøker å samle flertall i Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker tvil om det er mulig å skaffe nok strøm fra land til prosjektet.
1 dag siden
Stortinget behandler forslag om å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Prosjektet skaper politisk kaos og debatt rundt kostnader og konsekvenser.
1 dag siden
Debatten rundt elektrifisering av Melkøya fortsetter i Stortinget. Et kompromissforslag om å utrede alternativer ser ikke ut til å få flertall.
29 dager siden
Venstre og KrF har snudd i saken om elektrifisering av Melkøya, og sikrer dermed flertall for prosjektet i Stortinget. Dette innebærer at forslag om å trekke tilbake tillatelsene for elektrifisering av gassanlegget avvises. Høyre understreker viktigheten av forutsigbarhet for investeringer og mener Stortinget ikke bør tilbakekalle tillatelser som allerede er gitt. Samtidig er det et flertall for å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om krafttilgang.
29 dager siden
Til tross for motstand fra flere partier, ser det ikke ut til å være flertall på Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av Melkøya. KrF snudde i saken og vektlegger nå trygghet rundt lovlig gitte konsesjoner. Rødt og SV gir ikke opp kampen og håper Frp vil støtte forslag om karbonfangst og lagring som et alternativ. Senterpartiet er kritisk til Aps støtte til elektrifiseringen, og mener det vil føre til høyere strømpriser i Finnmark. Samtidig er det enighet om å fremskynde realiseringen av nye kraftprosjekter i Finnmark innen 2030.
3 måneder siden
Et flertall på Stortinget ser ut til å ville omgjøre vedtaket om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya med strøm fra land. Dette skjer etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, noe som har åpnet for en ny debatt om saken. Opposisjonspartiene, inkludert SV, Rødt, FrP, KrF og MDG, jobber med forslag om å omgjøre vedtaket. De ønsker i stedet å satse på karbonfangst og -lagring. Statsminister Jonas Gahr Støre mener en omkamp er uansvarlig og vil skade industrien i Finnmark. En meningsmåling viser at et stort flertall av finnmarkinger er imot elektrifisering, og at velgerne til Pasientfokus er enda mer negative til vedtaket.
1 måned siden
Energidepartementet avviser forslag fra flere partier om å stanse Equinors elektrifisering av gassanlegget på Melkøya, og hevder at det ikke finnes rettslig grunnlag for å trekke tilbake tillatelsen. Departementet mener en omgjøring vil være ulovlig og frykter at en reversering vil skade investeringsklimaet i Norge. Flere partier uttrykker bekymring for at prosjektet vil legge beslag på en stor andel av kraften i Nord-Norge, og at det ikke bygges ut nok kraft til å kompensere for Equinors økte forbruk. Rødt påpeker at det var et flertall på Stortinget mot elektrifiseringen da prosjektet ble vedtatt, og utelukker ikke et rettslig etterspill. Frp er bekymret for konsekvensene for strømforsyningen i Nord-Norge.
3 måneder siden
NHO reagerer kraftig på at Senterpartiet vil stanse elektrifiseringen av Melkøya, og kaller det «Tommy-ball»-politikk. Sp-leder Vedum vil heller fortsette med gasskraft, noe statsminister Støre mener er uansvarlig, da elektrifiseringen vil kutte CO₂-utslipp. Juridiske eksperter påpeker at det er vanskelig å omgjøre vedtaket. Et flertall på Stortinget er skeptisk til elektrifiseringen, mens Equinor og Offshore Norge er bekymret for signalene og etterlyser forutsigbarhet. Senterpartiet ønsker å forlenge levetiden til gasskraftverket på Melkøya og gjennomgå mulighetene for CO₂-rensing.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.