Energiminister Terje Aasland slår tilbake mot Sveriges energiminister Ebba Busch etter uttalelser om Norges håndtering av strømkabler. Aasland understreker at Norge selv bestemmer over sine utenlandskabler, men anerkjenner det gode kraftsamarbeidet med Sverige.
Begge land er frustrerte over de høye tyske strømprisene og mener Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder. Aasland avviser likevel en felles plan med Sverige for å presse Tyskland, men er enig i at det ville gagnet begge land.
Han inviterer Busch til møte for å diskutere samarbeidet videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch nekter å bygge en ny strømkabel til Tyskland før landet får orden på sitt eget strømsystem. Busch kritiserer Tysklands nedleggelse av atomkraft og påpeker at det skaper avhengighet av import. Høye strømpriser i Sør-Norge skyldes økt eksport, og bedrifter betaler svært høye priser. Samtidig tjener staten stort på krafteksport. Lokalpolitikere i Agder krever tiltak for å utjevne prisforskjeller før de godkjenner nye kabler til Danmark, og ønsker å ta et «balletak» på krafteksportørene. De mener staten må dele gevinsten med forbrukere og bedrifter.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland mener det ikke finnes enkle løsninger på de høye strømprisene, og avviser flere forslag fra andre partier som å redusere strømeksporten eller reforhandle kabelavtaler. Han viser til at Strømprisutvalget har vurdert de fleste forslagene og konkludert med at de enten ikke er effektive eller er i strid med EØS-avtalen. Aasland understreker at Norge har kontroll over kraften, men ikke prisene, og at regjeringen vil fokusere på å hjelpe sluttbrukerne direkte gjennom strømstøtte og fastpriskontrakter. Han er bekymret for de store prissvingningene og jobber med å finne løsninger for å dempe prissjokkene, spesielt for små bedrifter.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch kritiserte Norges vurdering om å ikke fornye strømkabler til Danmark, og kalte det en «katastrofe». Sofie Marhaug (Rødt) svarte med å anklage Busch for kunnskapsløshet og dobbeltmoral, og pekte på at Sverige selv har stoppet en strømkabel til Tyskland. Marhaug mener at Danmark fungerer som et mellomstopp til det europeiske kraftmarkedet, og at Norge bør prioritere egne interesser i kraftpolitikken. Hun mener også at Busch' utspill er motivert av innenrikspolitikk og et ønske om å vinne oppslutning i Sverige.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
3 måneder siden
Tidligere statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Statnett skapte strømpriskrisen ved å etablere strømkabler til Tyskland og Storbritannia. Han kritiserer energiminister Terje Aasland (Ap) for ikke å ha reforhandlet avtalene, til tross for endrede forutsetninger i Tyskland. Aasland avviser kritikken og påpeker at Solvik-Olsen selv var med på å godkjenne kablene. Statnett hevder deres analyser var gode, men understreker usikkerheten i kraftmarkedet. Solvik-Olsen kritiserer også regjeringens strømstøtte, mens Aasland forsvarer den og hevder de har ryddet opp etter tidligere regjeringer.
3 måneder siden
Norge og Danmark har inngått et samarbeid for å unngå ekstremt høye strømpriser i enkelte timer. Energiministrene Terje Aasland og Lars Aagaard diskuterte kraftutveksling og problemstillinger knyttet til prissmitte i et telefonmøte. De ønsker også å inkludere Sverige i samarbeidet for å finne mulige tiltak. I tillegg til strømpriser, diskuterte de også samarbeid om utvikling av havvind og karbonfangst. Det er uenighet om fornyelse av kraftkabler mellom Norge og Danmark, men dette ble ikke kommentert av Aasland i etterkant av møtet.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) uttrykker misnøye med de høye strømprisene og understreker behovet for økt kraftproduksjon i Norge. Han avviser at løsningen er å kutte strømkabler til utlandet, da disse er viktige for forsyningssikkerheten, spesielt i tørre år. Sandvik er i Brussel for å diskutere norske klimamål og har fått inntrykk av at det er betydelig diskusjon om EUs 2040-mål. Han er også nevnt som en mulig kandidat til partisekretær i Arbeiderpartiet. Norge skal melde inn klimamål for de neste ti årene til FN i 2025, og har som mål å være et lavutslippssamfunn innen 2050.
4 måneder siden
Trond Giske foreslår at Norge skal true med å stenge utenlandskablene for å få bedre strømavtaler og lavere priser. Han mener Norge må ta tilbake kontroll over strømmen og regulere handelen med utlandet. Energiminister Terje Aasland er uenig i forslaget og mener det er uklokt å bryte avtaler. Han påpeker at regjeringen allerede har gjort justeringer i eksisterende avtaler for å sikre likevekt i kraftutvekslingen. Giske mener stenging av kabler kan være et virkemiddel for å oppnå bedre avtaler, mens Aasland mener man må forholde seg til de avtalene som er inngått.
3 måneder siden
Under et regjeringsmøte diskuterte statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl strømpolitikk. Mehl foreslo å ta kontroll over utenlandskabler, ikke fornye avtaler med Danmark og forlenge bruken av kraftverket på Melkøya. Støre avviste forslagene, og mente kraftutveksling med Europa har tjent Norge godt. Diskusjonen viste uenighet mellom regjeringspartiene Sp og Ap. Ingen av de involverte vil kommentere saken.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser. Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord. Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) står fast på at EUs energidirektiver må behandles nå, til tross for sterk motstand fra regjeringspartner Senterpartiet. Stridens kjerne er innføringen av tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, som Ap ønsker å vedta, mens Sp nekter. Aasland understreker viktigheten av å stå ved EØS-avtalen og avviser at saken er tatt opp for å presse Sp ut av regjeringen. Han mener samarbeidet med Sp er godt og at de vil finne en løsning, men utelukker utsettelse av saken. Aasland kommenterer ikke når saken skal behandles eller når regjeringen skal møtes for å diskutere den.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.