PMI-indeksen for eurosonen steg til 50,4 poeng i mars, ifølge foreløpige tall. Det indikerer en svak vekst.
Industriproduksjonen har tatt seg opp og bikket 50 poeng for første gang på to år, til tross for en reduksjon i nye ordre. Sysselsettingen er stabil, mens innkjøpskostnader og utsalgspriser stiger i et lavere tempo.
En sjeføkonom mener utviklingen kan skyldes økt import fra USA, men ser også positivt på Europas investeringer i forsvar og infrastruktur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Innkjøpssjefsindeksen (PMI) for mars viser en svak nedgang i industriaktiviteten, og endte på 50,6 poeng. Dette indikerer stabilitet i aktiviteten. Nedgangen skyldes hovedsakelig kortere leveringstider, mens økning i indeksen for lagrede innkjøpte varer knyttes til lavere etterspørsel. Sysselsettingen viser en svak økning. Flere bedrifter melder om generelle prisøkninger, spesielt på trelast og stål. Resultatene må tolkes med varsomhet.
1 måned siden
Norsk industri opplevde en svak bedring i aktiviteten i februar, ifølge DNB PMI. Indeksen steg med 0,6 poeng til 51,9, noe som indikerer en moderat oppgang. Særlig prisindeksen for innkjøpte varer økte, drevet av høyere priser på blant annet trelast og energi. Sysselsettingsindeksen viste også en positiv utvikling. DNB understreker at resultatene må tolkes med forsiktighet, da undersøkelsen kun omfatter 54 bedrifter.
2 måneder siden
Inflasjonen i eurosonen fortsetter å øke svakt, og nådde 2,5 prosent i januar, opp fra 2,4 prosent i desember. Dette er fjerde måned på rad med økning, hovedsakelig drevet av energiprisene. Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer prissvingninger på energi og mat, ligger stabilt på 2,7 prosent. Samtidig viser tall fra industrisektoren at nedgangen avtar. En undersøkelse viser at produksjon, ordrer og innkjøpsaktivitet falt i et langsommere tempo i januar, med en PMI-indeks på 46,6, det beste resultatet på åtte måneder. Eksportmarkedene hadde også mindre negativ innvirkning på fabrikkenes salgsresultater.
1 dag siden
Nye tall viser at Kinas økonomi opplever en svekkelse. Innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt i april, noe som indikerer press på veksten.
28 dager siden
Boligprisene i Norge viser en svak økning i mars, men Oslo opplever et prisfall. Eiendom Norge melder om en nedgang i den sterke veksten fra årets første måneder, samtidig som det er store regionale forskjeller. Stavanger og Rogaland fortsetter sin sterke utvikling, mens Bergen viser en svakere vekst enn tidligere. Porsgrunn og Skien hadde størst vekst i mars. Sjeføkonom i SpareBank 1 Sør-Norge mener en mer dempet vekst er positivt for boligmarkedet.
1 måned siden
Prisveksten i eurosonen fortsetter å avta og endte på 2,2 prosent i mars, ifølge Eurostat. Denne nedgangen skyldes primært fallende energipriser, selv om tjenester fortsatt er den største bidragsyteren til prisveksten. Kjerneinflasjonen viser også en nedgang. Det er betydelige forskjeller i inflasjonsrate mellom de ulike landene i eurosonen. Samtidig skaper usikkerhet knyttet til handelspolitikk, spesielt varslede tolløkninger, og økte forsvarsutgifter usikkerhet rundt et forventet rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Markedet har priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt, men flere medlemmer i ESB vurderer å opprettholde renten uendret.
1 måned siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har redusert eurorenten til 2,5 prosent, i tråd med forventningene. Beslutningen kommer etter at tall viste en prisvekst i eurosonen på 2,4 prosent i februar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. ESB forventer en gjennomsnittlig inflasjon på 2,3 prosent i 2025 og 1,9 prosent neste år. Samtidig preges den europeiske økonomien av uro, med en potensiell handelskrig med USA og planer om økte forsvarsutgifter. Tyskland har varslet endringer i sin finanspolitikk og opprettelse av et spesialfond på 500 milliarder euro. EU-kommisjonen har også presentert en plan for å styrke Europas forsvarsevne.
23 timer siden
Prisveksten i USA avtok noe i mars sammenlignet med måneden før. Inflasjonstallene var likevel litt høyere enn økonomene hadde forventet på forhånd.
1 måned siden
Europa svarer på usikkerhet rundt tollkrig og «trumponomics» med store investeringer i forsvar og infrastruktur. Nordea-økonomer tror disse investeringene kan skape en økonomisk oppgang og kompensere for negative effekter av handelskrigen. EU og Tyskland leder an med omfattende utgiftspakker. Samtidig viser norsk økonomi tegn til bedring, med fallende arbeidsledighet. Økonomene har liten tro på en negativ «trippelskvis» for Norge, og ser begrenset effekt av amerikanske tollsatser på norske varer, samt liten sannsynlighet for at Norge rammes av europeiske mottiltak.
3 måneder siden
Denne uken vil økonomien preges av inflasjonstall fra Norge, eurosonen og USA. Det forventes sterkere boligtall i Norge, mens inflasjonen i eurosonen trolig holder seg stabil. Norske inflasjonstall kan bli noe høyere enn forventet, men Norges Bank ventes likevel å kutte renten i mars. I USA forventes en nedgang i antall nye jobber, og markedet ser ut til å undervurdere effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til økt inflasjon og færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
21 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
1 måned siden
Federal Reserve (Fed) melder i sin Beige Book-rapport om en svak økning i den økonomiske aktiviteten i USA siden midten av januar. Seks av Feds distrikter rapporterer om uendret aktivitet, fire ser moderat vekst og to melder om svak nedgang. Rapporten viser et lavere forbruk totalt sett, men solid etterspørsel etter varer. Samtidig uttrykker industrien bekymring for potensielle konsekvenser av endringer i handelspolitikken.
1 måned siden
Oslo Børs viser en svak oppgang, men preges av usikkerhet knyttet til handelskrigen og Donald Trumps varierende signaler om toll. Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Wealth Management understreker vanskelighetene investorer møter i dette markedet. EU har annonsert mottiltak mot Trumps toll på stål og aluminium. Samtidig har Samsung E & A investert 353 millioner kroner i Nel, og blitt største aksjonær, noe som resulterer i en betydelig økning i Nel-aksjen.
1 måned siden
Det amerikanske arbeidsmarkedet økte med 151.000 jobber i februar, under forventningene. Arbeidsledigheten steg samtidig til 4,1 prosent. Jobbveksten i USA er en viktig indikator for økonomisk utvikling globalt, og påvirker sentralbankens rentebeslutninger. Økonomer diskuterer om den lave veksten indikerer en oppbremsing, og faktorer som utfasing av støtteordninger samt politiske endringer kan spille inn. Svakere jobbvekst kan øke sannsynligheten for rentekutt, og lønnsveksten i tjenestesektoren vil være viktig for inflasjonen fremover.