Etter flere måneders konflikt er partene i arbeidslivet enige om en ny IA-avtale som skal gjelde i fire år. Avtalen har som mål å redusere sykefraværet og inkludere flere i arbeidslivet.
Stridens kjerne var sykelønnsordningen, der NHO ønsket en diskusjon om ordningen, mens LO ønsket å frede den. Etter sammenbrudd i forhandlingene før jul, fulgte hemmelige samtaler.
Avtalen innebærer vern av sykelønnsordningen, og partene vil evaluere behovet for justeringer i 2027 og 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Partene i arbeidslivet, inkludert staten, arbeidsgivere og arbeidstakere, har blitt enige om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv). Dette skjedde etter et forhandlingsmøte ledet av arbeidsminister Tonje Brenna. Den nye avtalen vil gjelde for de neste fire årene. Forhandlingene brøt sammen 4. desember på grunn av uenighet om sykelønn, der LO ønsket å frede dagens ordning i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder. LO brøt deretter samarbeidet med arbeidsgiversiden. IA-avtalens mål er å redusere sykefraværet og frafall i arbeidslivet, men sykefraværet har økt med 17,5 prosent fra 2018 til 2023.
2 måneder siden
Etter flere måneders konflikt er LO og NHO enige om en ny IA-avtale, med mål om å redusere sykefraværet og øke sysselsettingen. Uenighet om sykelønnsordningen førte til at forhandlingene brøt sammen i høst, men hemmelige samtaler i februar åpnet for et nytt møte initiert av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Avtalen involverer også UNIO, Akademikerne, YS, Virke, KS og Spekter. Detaljer vil bli presentert på en kommende pressekonferanse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konflikten mellom LO og NHO angående sykelønnsordningen. NHO trakk seg fra samarbeidet om et mer inkluderende arbeidsliv, noe som skapte en konflikt i arbeidslivet. LO tolker nå signaler fra NHO som en mulig vilje til å returnere til forhandlingsbordet. LO er klare for å inngå en ny avtale som sikrer full lønn under sykdom i fire år, og er villige til å diskutere andre aspekter av IA-avtalen hvis NHO aksepterer dette. Begge parter uttrykker et ønske om en åpen diskusjon om hvordan man kan redusere sykefraværet i Norge.
2 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har innkalt partene til nye forhandlinger om en inkluderende arbeidslivsavtale (IA-avtale). I desember i fjor brøt forhandlingene sammen på grunn av uenighet om sykelønnsordningen. LO krever at sykelønnsordningen skal fredes i fire år, men NHO og andre har ikke akseptert dette kravet. Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet. Arbeidsminister Tonje Brenna og representanter fra LO, NHO, UNIO, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS deltar i møtet.
2 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har innkalt partene i arbeidslivet til nye forhandlinger om en inkluderende arbeidslivsavtale (IA-avtale). Arbeidsminister Tonje Brenna deltar på møtet. Forhandlingene strandet i fjor høst på grunn av uenighet om sykelønnsordningen. LO krever at sykelønnsordningen fredes i fire år, mens NHO ønsker en kortere periode. Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet. I tillegg til LO og NHO deltar også UNIO, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS i forhandlingene.
3 måneder siden
Etter at forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen før jul, møtes partene i arbeidslivet tirsdag i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Selve IA-avtalen står ikke på agendaen, noe som bekymrer flere av partene. Uenigheten dreier seg hovedsakelig om lengden på vern av sykelønnsordningen, der LO ønsker fire års fredning, mens NHO kan strekke seg til to. Flere organisasjoner har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å kalle inn til nye forhandlinger, og mener hun har et ansvar for å få i gang forhandlingene igjen. Brenna understreker at hennes dør er åpen for nye forhandlinger, men at partene må jobbe sammen for å redusere sykefraværet uavhengig av en ny avtale.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna har innkalt partene i IA-avtalen til et nytt møte 28. januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene som kollapset i starten av desember. Uenigheten dreide seg om hvor lenge sykelønnsordningen skulle skjermes for endringer. LO krevde fire års fredning, mens NHO kun ville gå med på to år. Et forsøk fra andre arbeidstakerorganisasjoner om tre års fredning førte heller ikke frem. Møtet vil finne sted i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og involverer de fire hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt statens representanter.
2 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har innkalt partene i arbeidslivet til nye forhandlinger om en inkluderende arbeidslivsavtale (IA-avtale). Møtet finner sted i dag klokken 15, og arbeidsminister Tonje Brenna deltar. I desember i fjor brøt forhandlingene sammen på grunn av uenighet om sykepengeordningen. LO krever at ordningen fredes i fire år, noe blant andre NHO ikke aksepterte. I tillegg til LO og NHO deltar UNIO, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS i forhandlingene.
4 måneder siden
Forhandlingene mellom LO og NHO om sykelønnsordningen har brutt sammen, noe som har skapt stor splid i norsk arbeidsliv. LO ønsker å sikre full lønn under sykdom i fire år, mens NHO kun vil gå med på en kortere fredningsperiode. Konflikten har ført til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik boikotter NHOs årsmiddag og andre møter. Samtidig er sykefraværet i Norge rekordhøyt, og avtalen som skulle redusere fraværet har ikke fungert. Andre arbeidstakerorganisasjoner kritiserer LO for manglende kompromissvilje, og situasjonen kan få politiske konsekvenser dersom en borgerlig regjering overtar.
3 måneder siden
LO avviser kompromiss om ny IA-avtale uten fire års fredning av sykelønnsordningen, og står fast på sitt krav om fire års varighet, til tross for at flere fagorganisasjoner er villige til å akseptere tre år. LO begrunner dette med at tidligere avtaler har hatt fire års varighet, og at en kortere periode ikke gir tilstrekkelig trygghet. De mener også at avtalen vil inneholde tiltak og utredninger som krever tid. Forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen i desember, men partene skal møtes igjen 28. januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene.
3 måneder siden
Unio, YS og Akademikerne har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å starte nye forhandlinger om IA-avtalen etter at forhandlingene mellom LO og NHO brøt sammen i desember. Uenigheten dreier seg om sykelønnsordningen, der LO ønsker fredning i fire år, mens NHO vil diskutere kutt for å redusere sykefraværet. Arbeidsministeren planlegger å invitere partene til et møte i slutten av januar. Det er også foreslått å redusere avtaleperioden til tre år som en mulig løsning. NHO er åpen for dialog, men vil ikke signere en avtale som freder sykelønnsordningen.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at NHO ikke vil svekke sykelønnsordningen med mindre det er en del av et bredt politisk forlik. Forhandlingene om en ny IA-avtale brøt sammen i desember på grunn av uenighet om fredning av sykelønnsordningen. LO krever fredning i fire år, mens NHO kun vil frede den i 18 måneder. Almlid understreker at NHO ikke krever kutt i sykelønna, men mener det er viktig å utrede alle mulige årsaker til sykefravær. Han kritiserer Ap og Høyre for å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og mener de er i utakt med virkeligheten. Høyre har tidligere uttalt at de ikke vil kutte i sykepengene.
4 måneder siden
Forhandlingene om en ny IA-avtale har kollapset, og det er første gang på 23 år at en slik avtale ikke erstattes. Bruddet skjedde etter at NHO forsøkte å finne en løsning uten LOs involvering. LO har nå trukket seg fra samarbeidet med NHO, og dette setter hele trepartssamarbeidet i fare. Hoveduenigheten dreier seg om sykelønn, der LO krever fredning i fire år, mens NHO ønsker å utrede ordningen. IA-avtalen har ikke lyktes med å redusere sykefraværet, og det stilles spørsmål ved om arbeid alltid er helbredende.
3 måneder siden
Konflikten mellom NHO og LO om sykelønnsordningen har tilspisset seg etter at forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen. NHO ønsker ikke å frede sykelønnen i en ny fireårsperiode, noe LO sterkt motsetter seg. Rødts Mimir Kristjansson kritiserer NHO for hykleri, da deres egne ansatte har full lønn under sykdom. NHO mener at det høye sykefraværet er et problem som krever en diskusjon om sykelønnsordningen, mens LO er åpne for utredning, men ikke svekkelser. NHO understreker at eventuelle endringer må gjelde alle, og at syke skal ha en god forsikringsordning.
3 måneder siden
Etter at LO-leder Peggy Hessen Følsvik inviterte til nye samtaler om sykelønnsavtalen, har NHO-sjef Ole Erik Almlid takket ja til dialog. LO har også åpnet for å utrede sykelønnsordningen, inkludert de sosiale konsekvensene. Almlid understreker at alle parter som forhandlet om IA-avtalen må delta, inkludert regjeringen. Dette kommer etter at dialogen mellom LO og NHO var fryst etter sammenbruddet i forhandlingene om IA-avtalen. NHO har tidligere tilbudt to års fredning av sykelønnsordningen, men står fast på at de ikke ønsker fire års fredning. Begge parter uttrykker et ønske om å finne en løsning gjennom dialog.