En kvinne på Skotbu opplever problemer med en aggressiv grevling nær hjemmet sitt. Hun er frustrert over kommunens respons på situasjonen.
Herdis Roen på Skotbu opplever store problemer med en grevling som graver i hagen og har blitt aggressiv, noe som gjør at hun føler seg truet. Hun har forsøkt ulike tiltak uten hell og mistenker at grevlingen er syk eller gammel.
Roen kontaktet Nordre Follo kommune for hjelp, men er skuffet over svaret hun fikk, som hun opplevde som avvisende. Kommunen, representert ved Ingvild Marthinsen, forklarer at de er bundet av Naturmangfoldloven og viltforskriften, som begrenser deres mulighet til å gripe inn med mindre det foreligger stor økonomisk skade.
De henviser til kommunens nettsider og viltvokterne. Artikkelen nevner også at andre innbyggere i Nordre Follo, blant annet i Ski, Kolbotn og Langhus, tidligere har rapportert om problemer med grevling, inkludert graving og manglende frykt for mennesker.
Herdis Roen
Ingvild Marthinsen
Dag Birkelund
Nordre Follo kommune
Viltnemnda
Klima og Miljø
Viltvokterne
Skotbu
Nordre Follo
Ski
Kolbotn
Langhus
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Gun Elisabeth Årlen (68) opplevde store problemer med å komme seg til nærbutikken på grunn av snøkaos og høye brøytekanter. Hun er avhengig av rullator og måtte bestille taxi med TT-kort for en kort tur på 50 meter. Dette førte til at hun måtte handle i en annen butikk, da det ikke var mulig å bestille taxi for en så kort tur. Hun beskriver situasjonen som den verste hun har opplevd og påpeker at vinterføre generelt er en utfordring for mange. Lørenskog kommune har ikke mottatt klager på snøryddingen i området, men oppfordrer innbyggerne til å melde fra om problemer. Kommunen understreker at snømåking på private områder er gårdeiers ansvar.
5 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
3 måneder siden
Ragnhild Kaste Kaasa på Notodden har hatt en elg som overnatter i hagen sin flere år på rad. Elgen spiser av trærne og har blitt en lokal kjendis. Elgforsker Erling Solberg forklarer at elg søker til bebodde områder for å finne mat etter snøfall. Han anbefaler folk å holde avstand og kontakte viltmyndighetene ved behov. Elgen vil normalt trekke seg tilbake når snøen minker, men kan komme tilbake ved nye snøfall. Kaasa har observert underlig oppførsel fra elgen, som kan stå stille i lang tid. Hun har også fått ufrivillig beskjæring av trærne sine.
2 måneder siden
Ein huseigar i Sunnfjord står i ein vanskeleg situasjon der huset hans er omringa av ein europaveg og eit sandtak. Huseigaren har forsøkt å få kommunen til å overta eigedommen, men kommunen avviser dette og peikar på Firda Billag som ansvarleg. Firda Billag meiner på si side at det er kommunen som må løyse saka. Huseigaren er bekymra for støy og ulemper frå anleggsarbeidet med Hafstadtunnelen. Juridiske ekspertar meiner at huseigaren kan ha rett til innløysing av eigedommen etter oreigningslova eller grannelova.
19 dager siden
Arild Næss opplever problemer med å selge en hyttetomt etter at kommunen etterspurte byggetillatelse for en falleferdig hytte fra 1947. Kommunen har ikke funnet dokumentasjon på at hytta er byggemeldt og anser den derfor som ulovlig oppført. Tomten ligger i et område regulert av Markaloven, som betyr at selv mindre byggeprosjekter krever dispensasjon. Næss er frustrert over byråkratiet og mener det er vanskeligere å få bygge der enn på Rådhusplassen.
3 måneder siden
Namsskogan kommune er hardt rammet av viltulykker, spesielt med elg, både på vei og jernbane. Marius Berntsen fra Namsskogan Fallvilt ANS hevder at Bane NOR ikke rapporterer alle påkjørsler, og at mørketallene er store. Han mener jernbanen prøver å dysse ned problemet. Bane NOR avviser dette, men sier de vil følge opp bekymringsmeldingen. Det er registrert over 900 viltpåkjørsler av tog nasjonalt i 2024. Som et hastetiltak har det blitt etablert foringsplasser for å holde elgen unna de mest utsatte områdene. Både lokale aktører og Bane NOR jobber med å finne langsiktige løsninger for å redusere viltpåkjørsler. Det er også bekymring for at den synkende elgbestanden truer det lokale næringslivet.
3 måneder siden
Berit Hallan, en pensjonist på Røa, har takket nei til et tilbud på 40 millioner kroner fra utbyggeren Skanska for sitt barndomshjem. Skanska bygger nå boligblokker rundt huset hennes, noe som har ført til en vanskelig situasjon for Berit. Hun opplever byggeprosessen som svært belastende og sier den har ødelagt livskvaliteten hennes. Berit er kritisk til at Skanska har tatt over hennes tinglyste oppkjørsel. Hun er mest opptatt av å bo i huset sitt sammen med hunden sin, og hun ønsker ikke å flytte. Skanska bekrefter å ha tilbudt et godt tilbud, men sier de har planlagt prosjektet ut fra de eiendommene de fikk kjøpe. De har forståelse for at situasjonen er slitsom for Berit, men sier at hennes adkomst til huset opprettholdes.
2 måneder siden
Beboere på sykehjem og aldersboliger i Bamble kommune opplever ustabile TV-signaler, noe som fører til at de går glipp av viktige sendinger som sport og nyheter. Inger Nymann, pårørende til en pasient ved Bamble helsehus, uttrykker frustrasjon over situasjonen. Hun påpeker at TV-sendingene er en viktig kilde til glede for mange beboere, og at tap av signaler kan påvirke deres livskvalitet negativt. Nymann understreker at problemet skyldes kommunens nettleverandør og ber kommunen finne en rask løsning, samtidig som hun roser personalet for deres innsats.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
1 måned siden
Johnny Horrigmoe på Kvitsandøra er frustrert over at Telenor ikke fjerner gamle telefonstolper ved eiendommen hans, selv etter at fastlinjen er nedlagt. Han opplever vanskeligheter med å få kontakt med Telenor og føler at saken treneres. Horrigmoe har kontaktet både kommune og Statsforvalteren, og viser til lover som pålegger Telenor å rydde opp. Telenor på sin side, forklarer at de er i gang med en landsomfattende opprydding, men at arbeidet tar tid og er underlagt регуlatoriske krav fra Nkom om å opprettholde tilgang til kobbernettet frem til september 2025.
4 måneder siden
En konflikt mellom fjellbønder og reineiere i Østerdalen har blusset opp igjen, etter at reinsdyrflokker flere ganger har kommet inn på dyrket mark. Bøndene føler seg maktesløse og mener reindriften ikke tar ansvar for å holde dyrene innenfor distriktsgrensene. De kritiserer også bruken av droner for å jage rein. Reineiere på sin side mener bøndene må gjerde inn sin egen innmark og viser til en statlig støtteordning for dette. Statsforvalteren forventer at reindriften holder reinen innenfor distriktsgrensene, og understreker at gjerder er en god løsning for å hindre at rein kommer inn på dyrket mark. Bøndene frykter økonomisk tap og føler avmakt over situasjonen.
17 dager siden
Ragnhild Alma Vinkenes er ilagt tvangsmulkt på 2000 kroner dagen for ulovlig næringsvirksomhet på en landbrukseiendom ved Nidelva. Virksomheten, Vinkenes Sag og Traktor AS, drives på en eiendom regulert for landbruk og delvis innenfor Nidelvkorridoren. Kommunen har avslått søknaden om ettergodkjenning, og Statsforvalteren har gitt kommunen medhold. Vinkenes har flyttet deler av virksomheten, men nekter å betale tvangsmulkten og frykter konkurs. Hun opplever saken som en stor belastning og mener dialogen med kommunen har vært vanskelig. Kommunen og Statsforvalteren mener derimot at Vinkenes har fått tilstrekkelig mulighet til å uttale seg i saken.
2 dager siden
Øystein Valvik gjorde hagearbeid da han gjorde et uventet funn. Han oppdaget et dødt lam begravd i blomsterbedet sitt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser frustrasjonen mange opplever når de ikke får hjelp for ADHD. Caroline Ringnes og Liliane Fernandes forteller om et system som stiller høye krav og avviser de som ikke er «syke nok». Fernandes, en forretningskvinne, ble avvist av helsevesenet til tross for vansker på skolen. Ringnes måtte betale 50.000 kroner for en privat utredning. Mange opplever å bli kasteballer mellom det private og offentlige helsevesenet, og Statsforvalteren ser en økning i klager mot DPS. Helsedirektoratet erkjenner at økningen i ADHD-diagnoser utfordrer kapasiteten, mens ADHD Norge etterlyser tydeligere retningslinjer.
3 dager siden
En fiskeribedrift på Senja sliter med strømmangel og høye tilkoblingskostnader. Dette hindrer dem i å drive miljøvennlig og tvinger dem til å bruke et dieselaggregat.