Artikkelen omhandler et besøk til Tsjernobyl og Pripjat sammen med Volodymyr Vybitskiy, en tidligere innbygger. Pripjat, en gang en blomstrende by for atomkraftarbeidere, ble forlatt etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.
Området er fortsatt preget av radioaktivitet, og russisk okkupasjon i 2022 har potensielt forverret situasjonen. Vybitskiy uttrykker bekymring for økt stråling og at naturen nå tar tilbake byen.
Artikkelen beskriver også et besøk til selve reaktoren og sarkofagen, samt hendelser rundt ulykken og den påfølgende evakueringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et tilsyn avdekker økt fare for radioaktive utslipp ved atomanlegget i Halden, samt brudd på regler og krav. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) beskriver situasjonen som alvorlig, og viser til at anlegget er gammelt og nedslitt. Institutt for Energiteknikk (IFE) oppdaget i fjor løse bolter og materialsvakheter i et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres. DSA startet tilsynet etter at IFE varslet om brukne bolter i nærheten av radioaktivt brensel i januar. Anlegget skal overføres til Norsk nukleær dekommisjonering (NND) i mars.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende interesse for «mørk turisme» i Ukraina, der turister besøker krigsherjede områder. Brødrene Terje og Johan Løkken reiste til Kyiv-regionen for å se områdene som var under russisk okkupasjon. Reiseoperatører tilbyr nå guidede turer til steder som Butsja, Irpin og Hostomel, der turister får se ødeleggelsene og høre historier fra krigen. En del av inntektene fra disse turene går til det ukrainske forsvaret. De fleste som deltar på turene er menn, og mange kommer fra Tyskland. Reiselederen håper at disse turene kan øke bevisstheten om krigen og ønsker å lage minnemuseer etter krigens slutt.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret etter meldinger om en drone som forårsaket brann ved atomkraftverket i Tsjernobyl. Han understreker at russisk krigføring utgjør en stor risiko for kjernefysisk sikkerhet i Ukraina. Ukraina anklager Russland for angrepet, noe Russland benekter. Brannen ble slukket, og IAEA har ikke registrert økt stråling. Norge støtter Ukraina gjennom Nansen-programmet og IAEAs arbeid med atomsikkerhet. Zelenskyj melder at Putin forbereder seg på å fortsette krigen, og ikke forhandlinger.
12 dager siden
Artikkelen tar for seg to separate temaer: Den vanskelige situasjonen for kristne i Betlehem under påsken, og Roger Ruuds syn på den nylige hoppskandalen. I Betlehem er gatene folketomme grunnet konflikt og mangel på turisme, noe som bekymrer presten Fader Issa som frykter for det kristne samfunnets fremtid i byen. Samtidig uttaler Roger Ruud seg om hoppskandalen, og beskriver den som en fillesak som likevel kan føre til en nødvendig opprydding i regelverket. Han kritiserer FIS for å ha et komplisert regelverk og mener at alle nasjoner forsøker å tøye grensene.
4 måneder siden
En atomkrig mellom Russland og NATO vil ha katastrofale konsekvenser globalt, med potensielt milliarder av døde og en global sultkatastrofe. Selv om Norge ikke blir direkte truffet av atomvåpen, vil landet bli hardt rammet av stråling, kuldesjokk, og mangel på nødvendige varer. Nord-Norge er spesielt utsatt på grunn av sin nærhet til russiske atomubåter. Eksperter mener faren for atomkrig er liten, men økt på grunn av Ukraina-krigen, og advarer mot feiltolkninger og teknisk svikt som kan føre til eskalering. Selv et begrenset atomangrep vil ha store konsekvenser for klima og matproduksjon.
2 måneder siden
En drone traff taket på reaktor 4 i Tsjernobyl natt til fredag, noe som førte til en eksplosjon og brann. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er i høy beredskap, men melder at strålingsnivåene er normale. Det er ikke rapportert om personskader. Reaktor 4 er den samme som eksploderte i 1986. Ukrainas president Zelenskyj hevder at det var et russisk droneangrep som forårsaket skaden på kuppelen rundt atomkraftverket, men russiske myndigheter har ikke kommentert påstanden.
2 måneder siden
En russisk angrepsdrone traff beskyttelsesskallet over den ødelagte reaktoren ved Tsjernobyl kjernekraftverk natt til fredag. Eksplosjonen forårsaket en brann som raskt ble slukket. Ifølge president Zelenskyj har strålingsnivåene ikke økt, men skadene på beskyttelsesskallet er betydelige. Skallet ble bygget etter Tsjornobyl-ulykken for å beskytte omgivelsene mot radioaktivitet. Zelenskyj krever at Russland stilles til ansvar for sine handlinger.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
1 måned siden
Artikkelen presenterer historiene til fem ukrainske flyktninger som har søkt tilflukt i Nordre Follo etter Russlands invasjon av Ukraina. Ruslana (32) forteller om vanskelighetene med å tilpasse seg et nytt liv i Norge, preget av usikkerhet og savn. Tetiana (51) arbeider i flyktningetjenesten og hjelper andre, samtidig som hun er bekymret for politiske utviklinger. Iryna (17) studerer både i Ukraina og Norge, usikker på hvor fremtiden ligger. Lybov (67) har funnet glede i norsk natur, men er usikker på om hun vil returnere. Slava (38) har fått jobb og ønsker å bli i Norge på grunn av den ustabile situasjonen i Ukraina.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan det er å leve ved vindturbiner, med fokus på erfaringer fra Nord-Odal og bekymringer i Blaker. Innbyggere ved Odal Vindkraftverk rapporterer om plagsom støy, blinkende lys og skyggekast. Samtidig er vindkraftinntektene avgjørende for Nord-Odals kommuneøkonomi. I Blaker frykter et ektepar at planlagte vindturbiner vil ødelegge Hjorteparken. Forskning på helsekonsekvenser av vindturbinstøy er sprikende, og deler av området rundt vindparken er stengt om vinteren på grunn av fare for iskast. Enkelte beboere opplever redusert livskvalitet.
2 måneder siden
Volodymyr Zelenskyj mener Russlands droneangrep mot Tsjernobyl indikerer manglende ønske om fred. Han frykter at Putin vil utnytte en våpenhvile til å omgruppere russiske styrker, og understreker Ukrainas avhengighet av amerikansk støtte. Under sikkerhetskonferansen i München skal Zelenskyj møte Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Europeiske NATO-land har presset USA for å inkludere Ukraina i fredsforhandlinger med Russland, etter bekymringer om mulige amerikanske innrømmelser. USA har forsikret Zelenskyj om at Ukraina vil bli del av forhandlingene.
2 måneder siden
Artikkelen markerer treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina, og beskriver den krevende situasjonen landet befinner seg i militært og diplomatisk. Russland avviser våpenhvile uten en langsiktig løsning, mens usikkerhet rundt USAs støtte øker etter uttalelser fra Donald Trump. Krigen har hatt enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser for begge sider, med tusenvis av drepte og sårede, samt millioner av flyktninger. Russland har gjort fremskritt på østfronten og okkuperer nå betydelig ukrainsk territorium. Diplomatiske samtaler foregår, men uten full involvering av Ukraina. FNs generalsekretær oppfordrer til umiddelbar nedtrapping.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den humanitære krisen i Ukraina, der sivile evakueres fra krigsrammede områder etter å ha levd under ekstreme forhold i flere år. Samtidig skaper Donald Trumps uttalelser om krigen og president Zelenskyj reaksjoner internasjonalt. Storbritannias utenriksminister advarer mot å stole på Russlands fredsforsøk, mens ukrainske innbyggere understreker at fred kun kan oppnås når Russland slutter å bombe. Tretten europeiske regjeringssjefer besøker Kyiv for å vise sin støtte til Ukraina og diskutere sikkerhetsgarantier.
12 dager siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen i Betlehem, hvor årets påskefeiring er preget av tomhet. Fader Issa, en gresk-ortodoks prest i Fødselskirken, frykter for det kristne samfunnet som minker på grunn av israelsk okkupasjon, krig og mangel på arbeid. Reiserestriksjoner gjør det vanskelig for palestinere å reise, noe som har ført til at turismen har kollapset og økonomien stagnerer. Fader Issa oppfordrer til internasjonal innsats for fred og sikkerhet, slik at de kristne kan fortsette å bo i Betlehem, som han beskriver som deres røtter og levende steiner. Han understreker at uten menigheten mister Betlehem og Fødselskirken sin betydning.