Artikkelen utforsker hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke fotball-VM 2026, som arrangeres i USA, Canada og Mexico. Handelskrigen med nabolandene, potensielle sanksjoner mot sponsorer og visumproblemer for tilreisende er blant utfordringene som diskuteres.
Eksperter antyder at Trump kan bruke VM til å fremme egne interesser og styrke USAs posisjon internasjonalt, men at han trolig vil unngå å la konflikter eskalere og ødelegge arrangementet.
Artikkelen analyserer også FIFA-president Gianni Infantinos tette bånd til Trump og andre politiske ledere, sett i lys av FIFAs ambisjoner om å øke sin globale innflytelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps inntreden i internasjonal idrettspolitikk og de mulige følgene for store arrangementer i USA, som fotball-VM 2026 og OL 2028. Kirsty Coventrys valg som ny IOC-president kompliseres av Trumps politiske agenda. Trump har allerede brukt idretten for å fremme sine synspunkter, og det er bekymring for hvordan hans presidentskap vil påvirke idrettens autonomi og antidopingarbeid. Et investeringsfond knyttet til Trump jr. støtter et "doping-OL", noe som skaper ytterligere kontrovers. Trumps tidligere engasjement i konflikter rundt amerikansk idrett forsterker bekymringene for politisk innblanding.
13 dager siden
USA, Canada og Mexico skal arrangere fotball-VM i 2026, men handelskonflikter og Trumps politiske utspill skaper usikkerhet. Eksperter frykter at Trump vil dominere mesterskapet og overskygge de andre arrangørlandene, noe som undergraver ideen om et felles arrangement. Bekymringer omfatter også mulige innreiserestriksjoner til USA, som kan ramme deltakere og supportere fra visse land. Canada har signalisert at de vil forsvare sine interesser. FIFA-presidentens møte med Trump alene har forsterket inntrykket av en amerikanisering av arrangementet.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler uroen som har oppstått hos USAs naboland, Canada og Mexico, i forbindelse med fotball-VM 2026. Under en presentasjon av mesterskapet fremsto det som et ensidig amerikansk arrangement, noe som har skapt irritasjon. Forholdet mellom landene er allerede anstrengt på grunn av Trumps politikk, og det er frykt for at dette vil påvirke stemningen under mesterskapet. Det spekuleres i om USAs nasjonalsang vil bli buet på i Canada, og det er bekymring for at innvandringspolitikken vil vanskeliggjøre innreise for fans fra mange land til USA.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trump, selv før han har inntatt presidentembetet, skaper uro internasjonalt med sine utspill om økt amerikansk kontroll over blant annet Grønland og Panama-kanalen. Han utfordrer også etablerte allianser ved å kritisere allierte som Danmark og Canada. Samtidig går Elon Musk aktivt inn i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier i Tyskland og Storbritannia. Artikkelen fremstiller Trump og Musk som en mektig duo med global innflytelse som ønsker å endre verdensordenen, og antyder at dette kan markere starten på en ny æra med andre spilleregler.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps uortodokse og provoserende uttalelser og handlinger etter hans valgseier. Det trekkes frem eksempler som hans interesse for å kjøpe Grønland, innlemme Canada i USA, og hans bruk av trusler om militærmakt. Dette skaper usikkerhet og bekymring blant både allierte og fiender. Artikkelen påpeker at Trumps fokus ser ut til å ha skiftet fra valgløftene om å senke eggpriser og stanse unødvendige kriger, til å handle om eiendomsmarkedet og en ny verdensorden. Det stilles spørsmål ved om Trump virkelig mener alvor med sine utspill, og om verden trenger enda en leder som bruker makt for å oppnå sine mål.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps politikk og uttalelser påvirker det politiske landskapet i Canada. Trumps innføring av tollavgifter og nedsettende kommentarer om kanadiske ledere har ført til økt sinne og et mer negativt syn på USA blant kanadiere. Samtidig har Justin Trudeaus varslede avgang skapt politisk usikkerhet, og det kommende valget er svært åpent. Trumps innblanding har også påvirket oppslutningen til de ulike partiene og kandidatene. Selv om den konservative kandidaten Pierre Poilievre tidligere hadde ledelsen, har det liberale partiet nå tatt over i målingene. Trumps negative omtale av både Poilievre og Chrystia Freeland kan også spille inn i valgkampen. Artikkelen konkluderer med at Trumps press paradoksalt nok styrker kanadiernes patriotisme og ønske om å bevare sin selvstendighet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps handelskrig mot Mexico, Canada og Kina, og fremstiller den som et 'sirkus'. Trump utsatte straffetollen mot Mexico etter en avtale om at Mexico sender soldater til grensen, samtidig som USA skal begrense våpeneksporten. Canada svarer med å styrke sin grensekontroll og ansetter en 'Fentanyl Czar', men mange av tiltakene var planlagt. Kina er fortsatt underlagt straffetoll. Trumps fremgangsmåte kritiseres for å skade forholdet til allierte og skape økonomisk usikkerhet. Det antydes at Trumps mål kunne vært oppnådd gjennom mer konvensjonell diplomati.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Donald Trumps handelspolitikk påvirker forventningene om rentenedsettelser i Norge. USAs innføring av tollsatser mot Mexico, Canada og Kina kan føre til prisstigning i Norge. En potensiell handelskrig kan svekke kronen, og Handelsbankens makroøkonomer antyder at Norges Bank kan utsette rentekuttet i mars hvis kronen blir presset. Samtidig kan alternative produkter, særlig fra Kina, bli mer konkurransedyktige på det norske markedet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.