Vibeke Løkkeberg er invitert til Beijing International Film Festival (BJIFF) med dokumentaren «The Long Road To The Director’s Chair». Filmen er basert på samtaler med kvinnelige filmskapere og feminister fra 1973.
Invitasjonen sammenfaller med festivalens markering av Kinas 30-årsjubileum for likestillingserklæringen. Løkkeberg ser frem til å diskutere ytringsfrihet og likestilling i Kina, og ønsker å fremme norske verdier.
Filmen ble oppdaget av kinesiske podkastere under Berlinalen, noe som førte til invitasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Vibeke Løkkebergs dokumentar «The Long Road to the Director’s Chair» har premiere over 50 år etter at opptakene ble gjort. Filmen skildrer kvinners situasjon i filmbransjen på 1970-tallet, basert på opptak fra det første Kvinnefilmseminaret i 1973. Dokumentaren avdekker hvordan mange av de samme utfordringene knyttet til diskriminering og likestilling fortsatt er aktuelle i dag. Intervjuer med kvinnelige filmskapere belyser problemstillinger som manglende teknisk anerkjennelse og seksuell objektifisering. Produsenten har annonsert at filmen skal utvikles til en dokumentarserie for TV med mer råstoff fra 1973 og nye opptak fra årets festival.
1 måned siden
En dokumentarfilm om Jens Stoltenbergs siste år som Nato-sjef, «Facing War», skal vises på en filmfestival i København. Stoltenberg og Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal delta på visningen 19. mars, og i etterkant diskutere filmen og fremtidig Nato-samarbeid. Filmen viser Stoltenbergs periode som generalsekretær, hvor han egentlig skulle ha fratrådt i 2023, men fortsatte etter Russlands invasjon av Ukraina etter oppfordring fra USAs president Joe Biden. Tommy Gulliksen har regissert filmen, og Dox Division har produsert den.
1 måned siden
I anledning den internasjonale kvinnedagen har Nettavisen intervjuet flere kjendiser om hvordan de markerer dagen og hvilke kvinner de ser opp til. Erlend Elias hyller dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit for deres styrke og som rollemodeller. Kim Wigaard feirer dagen med venner, mens Hedda Skaug hedrer kvinnene i sin familie. Else Kåss Furuseth vektlegger viktigheten av å støtte hverandre, og Evelina Moholt hyller sin mor for hennes rolle som bestemor. Maria Mena planlegger å delta i tog med sin sønn, og Bjørg Thorhallsdottir samler inn penger til utdanning for kvinner.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over arrangementer i flere norske byer i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2025. Kvinnedagen har røtter i kvinnesaks- og arbeiderbevegelsen, og markeres over hele verden for å feire kvinners prestasjoner og øke bevisstheten om likestilling. I Norge har dagen vært markert siden 1915 og har spilt en viktig rolle i kampen for kvinners rettigheter. Oversikten viser arrangementer i Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Bodø, Stavanger og Drammen med et variert program som inkluderer demonstrasjoner, appeller, konserter, debatter og kulturelle innslag.
2 måneder siden
Journalist og programleder Bahare Viken (31) tar over som programleder for VGTVs sex-podkast, som tidligere ble ledet av Martha Leivestad. Podkasten skifter samtidig navn til «Høvla». Viken gleder seg til å snoke i nattbordsskuffen til kjente gjester og vise en ny side av seg selv. Blant de første gjestene er Vita og Wanda Mashadi, kulturminister Lubna Jaffery og Martine Halvorsen. Første episode med Viken publiseres 12. februar.
2 måneder siden
NRK planlegger en feiring av Samenes nasjonaldag 6. februar 2025 med arrangementer og TV-sendinger. Stian «Staysman» Torbjørnsen opptrer, og den svenske dokumentarserien «Erlend Elias – rein eller rød løper?» lanseres, hvor Erlend Elias Bragstad utforsker sin samiske identitet. NRK viser også filmene «I Ellos eatnu – La elva leve» og «Tundraens voktere – Eallogierdu». NRK-scenen bidrar med en episode fra Kautokeino, hvor joik blandes med elektronisk musikk.
2 måneder siden
Cecilie Fiskerstrand og andre profiler i norsk fotball ønsker en endring i måten kvinnefotball omtales på internasjonalt. Fiskerstrand reagerte allerede i 2015 på at kvinne-VM ble omtalt som «WWC» (Womens World Cup). Landslagssjef Gemma Grainger mener tiden er moden for at FIFA og UEFA behandler kvinne- og herrefotball likt, og støttes av Vivianne Miedema, som mener kvinnefotball bare bør omtales som fotball. Ada Hegerberg støtter også initiativet og er kritisk til om nok blir gjort for fremtidige generasjoner. NRK har kontaktet UEFA og FIFA for kommentar, men har ikke fått svar.
2 måneder siden
Bahare Viken blir ny programleder for VGTV-podkasten «Høvla», tidligere kjent som «Høvla Øve». Hun tar over etter Martha Leivestad. Viken ser frem til å utforske temaer rundt sex og samliv med kjente gjester, og ønsker å skape en åpen og uhøytidelig samtale rundt seksualitet. Hun sammenligner sin nye rolle med Miley Cyrus' transformasjon og håper å vise at sex er et tema alle kan snakke om. Teamleder Daniel Rosenquist er sikker på at Viken vil fortsette å utvikle «Høvla» som et viktig og friskt podkastunivers. Blant de første gjestene er Vita og Wanda Mashadi, kulturminister Lubna Jaffery og Martine Halvorsen.
2 måneder siden
Prinsesse Märtha Louise deltar på et arrangement på Nova Spektrum i Lillestrøm i anledning kvinnedagen. Arrangementet tar for seg temaer som likestilling, kvinnehelse og sterke kvinner. Prinsessen, presentert som norsk forretningskvinne, skal delta i en samtale om hvordan håndtere motgang og viktigheten av å tro på seg selv. Andre bidragsytere inkluderer ledere fra AUF og Unge Høyre, samt representanter fra Google og Vy. Arrangementet er organisert av Stiftelsen Nova Spektrum, NHO Viken Oslo og Handelsbanken.
25 dager siden
Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen for dokumentaren «The Takeover», som skildrer afghanske kvinners liv under Taliban. Prisen ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg. Hammer håper prisen vil øke oppmerksomheten rundt menneskerettighetsbruddene i Afghanistan. Per Kristian Aale og Vegard Tjørhom mottok hederlig omtale for sine utenriksreportasjer. Juryen understreket betydningen av grundig journalistisk arbeid og langsiktig perspektiv i dekningen av internasjonale saker. Internasjonal Reporter fremmer kvalitet og bevissthet i utenriksjournalistikken.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler feiringen av Samenes nasjonaldag og den økende oppmerksomheten rundt samiske spørsmål i Norge. Dagen markerer det første samiske landsmøtet i 1917 og feires i hele Sápmi. Samiske spørsmål har fått større vekt i den offentlige samtalen, selv om det finnes ulike meninger innad i det samiske samfunnet. Samiske kunstnere og filmer opplever suksess, og NRK fremhever sin rolle i å styrke samisk språk og kultur. Stortinget har beklaget tidligere fornorskningspolitikk, og NRK understreker viktigheten av å drive kritisk journalistikk og løfte samiske saker nasjonalt.
2 måneder siden
Denne helgen byr på et bredt utvalg av nye serier, dokumentarer og filmer på ulike strømmetjenester og TV-kanaler. På NRK har serien «Katastrofe» premiere, hvor Andreas Wahl utforsker potensielle krisescenarioer i Norge. Netflix lanserer miniseriene «Toxic Town» om en giftlekkasje i Storbritannia, og komedien «Running Point» om en kvinne som overtar et basketballag. SkyShowtime viser miniserien «Lockerbie: A Search for Truth» om flykatastrofen i 1988. Prime Video har premiere på en dokumentar om Jürgen Klopp og serien «House of David». Max tilbyr anime-versjonen av Ringenes Herre, «Slaget ved Rohan». Britbox viser de britiske seriene «Gold Digger» og «Fearless».
8 dager siden
Utstillingen «Passing Motherhood» på Trondheim kunstmuseum undersøker hva det betyr å være mor, og hvordan historiske, politiske og sosiale endringer former morsrollen. Den inngår i Hannah Ryggen-triennalen, en kunstfestival til ære for tekstilkunstneren Hannah Ryggen, kjent for å gjøre vev til en ekspressiv kunstform. Utstillingen viser verk av både eldre og samtidskunstnere som Käthe Kollwitz, Louise Bourgeois, Thora Dolven Balke og Elise Storsveen. Temaet spenner fra det krigerske og omsorgsfulle i mennesket til moderskapets tidløse kvaliteter, illustrert blant annet i Ryggen-verket «Grini» og installasjonen «Når våpenet heves, stopper dialogen» av Sheba Chhachhi og Sonia Jabbar. Elise Storsveen skildrer fødselens kroppslige kaos i et monumentalt applikasjonsverk. Utstillingen inviterer til refleksjon over morsrollen, arv og identitet, og gir et mangfold av perspektiver som utfordrer og engasjerer publikum.
3 måneder siden
Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, stiller til valg for en plass i Uefas eksekutivkomité. Denne gangen sikter hun mot en av de to plassene som er reservert for kvinnelige kandidater. Klaveness forsøkte også i 2023 å bli valgt inn, men fikk ikke nok stemmer til en ordinær plass. Uefas kvinnekvote ble utvidet til to plasser i februar 2023. Valget finner sted under Uefa-kongressen i Beograd 3. april. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener Klaveness' strategiske tilnærming viser en overgang fra protestpolitikk til realpolitikk, i et forsøk på å få større innflytelse i Uefa.