
Dagbladet
Norske jordbær smaker annerledes: Ny dyrkingsmetode årsak
Mange nordmenn har merket en endring i smaken på norske jordbær, noe jordbærbonde Håkon Myklebust bekrefter skyldes nye dyrkingsmetoder. Disse metodene, som inkluderer substratdyrking og selekterte sorter, påvirker både smak, holdbarhet og transportegenskaper, og skaper debatt om den tradisjonelle jordbærsmaken.
1 dag siden
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Norske jordbær smaker annerledes enn før på grunn av nye dyrkingsmetoder og sorter.
Norske jordbær har endret smak de siste årene, bekrefter jordbærbonde Håkon Myklebust. Dette skyldes nye dyrkingsmetoder, spesielt substratdyrking hvor jordbærene dyrkes i annet materiale og ofte under plasttunneler, lignende drivhus. Fordelene inkluderer bedre transport- og lagringsegenskaper, samt mindre værpåvirkning.
Myklebust, som fortsatt dyrker på friland, mener det er smakforskjell, da tunneldyrkede sorter kan være mer vasne. Anita Sønsteby fra NIBIO anslår at omtrent 30 prosent av norske jordbær nå er substratdyrket, og andelen øker.
Tidligere dominerende sorter som Senga Sengana og Korona er i stor grad erstattet av nye, selekterte sorter som er mer lønnsomme og tåler lengre transport. Myklebust mistenker at logistikk og distribusjonskrav er hovedårsaken til utviklingen.
Håkon Myklebust
Anita Sønsteby
Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO)
NTB
TV 2
Valldal
Sunnmøre
Langhus
Tromsø