Artikkelen avslører den overraskende bakgrunnen for Bjørnstjerne Bjørnsons kjente dikt «Jeg velger meg april! ». Biograf Edvard Hoem forteller at Bjørnson ble «tvunget» til å velge april da det var den eneste ledige måneden i en dansk kalender han skulle bidra til.
Hoem beskriver Bjørnson som en «aprilsk» personlighet, full av motsetninger, og påpeker at dikteren manglet selvironi. Poet Endre Ruset forteller at han i flere år har undervist skolebarn om diktet uten å kjenne til den egentlige bakgrunnen.
Artikkelen berører også Bjørnsons politiske engasjement og de vanskelighetene dette medførte for ham og hans familie. Hoem fremhever Bjørnsons lyrikk som hans viktigste bidrag til norsk kulturarv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til forfatter Dag Solstad, som nylig gikk bort. Solstad beskrives som en av Norges viktigste forfattere de siste 60 årene, en «populær elitist» som var både lest og anerkjent internasjonalt. Han debuterte på 1960-tallet og utviklet seg gjennom flere faser, inkludert en periode som talsmann for ml-bevegelsen. Artikkelen fremhever hans evne til å kombinere eksistensielt alvor med ironisk distanse, og hans senere verk som utforsket temaer som fremmedgjøring og livsløgn. Forfatteren konkluderer med at Solstads bøker vil bli lest i generasjoner fremover, og at han etterlater seg et stort tomrom i norsk litteratur.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
1 dag siden
En ny bok gir et portrett av statsminister Jonas Gahr Støre. Boken skildrer hans politiske reise, inkludert utfordringer og interne strider i Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Kari Nordnes, en tidligere elev av Odd Nerdrum, forsvarer familien i et intervju med Gudbrandsdølen Dagningen etter oppmerksomheten rundt NRK-serien «Familien Nerdrum». Hun beskriver familien som kunstnerisk og poetisk, og avviser at de er «rare», og mener de bare har en annerledes livsstil. Nordnes fremhever Nerdrums talent som en av de fremste innen klassisk maleri, både nasjonalt og internasjonalt. Hun forteller også om sin tid som elev, inkludert en episode der Nerdrum ga hennes selvportrett en overraskende vri ved å male på en blåveis.
3 måneder siden
En artikkel om Nerdrum-familiens spesielle navn, sett i lys av NRK-dokumentaren «Familien Nerdrum». Navneforsker Ivar Utne har analysert navnene Bork, Öde, Aftur og Myndin, og funnet at de har uvanlig opprinnelse og betydning. Bork stammer fra tysk og betyr beskyttelse, Öde er et nordisk navn som betyr eiendom, Aftur kommer fra islandsk og betyr igjen, mens Myndin betyr bilde og er trolig et unikt navn. Utne tror ikke disse navnene vil bli populære i fremtiden. Artikkelen gir også innsikt i navnene til familiemedlemmer som Jikke, Alijosha og Myte, og deres betydning.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
1 måned siden
Bjørn Simensen, kjent som operasjef og tidligere redaktør i Dagbladet, døde i 2025. Han overrasket mange da han i 1990 ble utnevnt til sjefredaktør i Dagbladet, hvor han revitaliserte avisen ved å gjeninnføre søndagsavisen og oppnå opplagsrekorder. Simensen hadde en unik evne til å fange opp samfunnstrender og skape en relevant avis. Senere ledet han Den Norske Opera, hvor han åpnet dørene for internasjonale stjerner og spilte en avgjørende rolle i realiseringen av operaen i Bjørvika. Til tross for senere helseproblemer, forblir Simensen en sentral skikkelse i norsk kultur- og medieliv.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker begrepet 'nepobaby' i norsk kontekst, og ser på hvordan det påvirker kjente personer som Erling Braut Haaland, Öde Nerdrum og andre. Den diskuterer hvordan det å vokse opp med kjente foreldre kan være både en fordel og en ulempe, med forventninger og konkurranse som sentrale temaer. Flere kjente nordmenn deler sine erfaringer med å navigere i foreldrenes skygge, og artikkelen konkluderer med at Jens Stoltenberg er Norges største nepo, men har overgått dette stempelet. Det argumenteres for at man bør heie på norske nepobabies, slik man heier på fotballandslaget.
2 måneder siden
En ny bok om Jonas Gahr Støre, skrevet av Emil André Erstad, er planlagt utgitt denne våren. Boken, med den foreløpige tittelen «Fyrsten – ei innsideforteljing om ein statsminister i krise», lover et innblikk i Støres tid som statsminister. Erstad har fulgt Støre tett, snakket med kilder rundt ham og med statsministeren selv. Forlaget Vigmostad & Bjørke beskriver boken som en ærlig og dramatisk skildring av livet i regjeringen og partiledelsen. Utgivelsen har vært holdt hemmelig, og detaljer om forfatterens kildebruk vil bli avslørt ved lansering.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over kvenfolkets dag og nødvendigheten av å anerkjenne fornorskningspolitikken. Forfatteren understreker viktigheten av å ta et oppgjør med historien og gi rom for de mange sterke historiene om hvordan fornorskningen har preget kvener. Mange kvener opplevde å måtte skjule sin identitet og språk for å unngå diskriminering, noe som førte til tap av kultur og vanskeligheter med å uttrykke følelser. Artikkelen oppfordrer til økt kunnskap om kvenfolkets historie og kultur i skolen og offentlig sektor, samt å skape et trygt miljø for å ta tilbake egen identitet.
23 dager siden
Aschehoug forlag utsetter utgivelsen av FpU-leder Simen Velles selvbiografiske bok «Våkn opp!» til høsten 2025. Boken er en personlig fortelling om Velles erfaringer med farens Huntington-sykdom, eget rusmisbruk og hans politiske engasjement. Velle, som er en markant ungdomspolitiker, ble valgt til andreplass på Oslo Frps stortingsvalgliste for 2025. Han får profesjonell hjelp med skrivingen, men har holdt identiteten til sin medforfatter hemmelig. Forlaget beskriver boken som en analyse av Norges utfordringer, og Velles syn på at handling betyr noe.
2 måneder siden
Birgit Skarstein, tidligere paralympisk roer, annonserer at hun skriver biografi sammen med journalist Ingeborg Senneset. Skarstein avslørte nyheten under Hellkonferansen og beskriver boken som et innspill i samfunnsdebatten for å fremme forståelse for ulike virkeligheter. Boken vil dekke store deler av Skarsteins liv, inkludert tiden før og etter hun ble lam som 20-åring. Senneset antyder at boken vil overraske mange, da den viser Skarsteins kamper og sårbarhet. Biografien skal etter planen utgis på Bonnier forlag til høsten.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan man kan vinne diskusjoner ved å bruke kjente sitater fra film, litteratur og Bibelen. Den viser hvordan politikere som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og andre har brukt sitater for å forsterke sine budskap og gjøre det vanskelig for motstandere å forsvare seg. Artikkelen understreker at sitatene bør være korte, treffende og gjerne humoristiske. Den nevner også at referanser fra Bibelen kan være effektive, men også risikable. Artikkelen gir eksempler på hvordan kjente sitater kan brukes i ulike politiske situasjoner.