En republikansk representant i USA har foreslått å gjøre Donald Trumps bursdag 14. juni til en offentlig høytidsdag, kalt «Trump’s Birthday and Flag Day».
Forslaget begrunnes med et ønske om å anerkjenne Trumps bidrag til landet. Historiker Hans Olav Lahlum beskriver initiativet som et utslag av persondyrkelse og påpeker at Trump har et stort behov for dyrkelse av eget ego.
Dette er ikke det første forslaget om å hedre Trump; tidligere har politikere foreslått å omdøpe en flyplass og Grønland etter ham, samt å inkludere ham i Mount Rushmore.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Republikanere i Representantenes hus i USA har fremmet et lovforslag som gir Donald Trump fullmakt til å forhandle med Danmark om et mulig kjøp av Grønland. Lovforslaget, med tittelen «Make Greenland Great Again», gir Trump tillatelse til å starte forhandlingene umiddelbart etter innsettelsen som president. Forslaget, initiert av republikaneren Andy Ogles, krever sannsynligvis støtte fra demokrater for å bli vedtatt i Kongressen. Dette initiativet kommer i kjølvannet av andre republikanske forslag om å forhandle om kjøp av Panamakanalen og omdøpe Mexicogolfen.
1 måned siden
Donald Trump har antydet at det finnes metoder for å omgå grunnloven og sikre ham en tredje presidentperiode, noe som har skapt spekulasjoner. Historiker Hans Olav Lahlum avviser dette som urealistisk og viser til USAs 22. grunnlovstillegg som begrenser presidentperioder. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener likevel at det er mulig dersom det republikanske partiet renominerer Trump, og dermed tilsidesetter grunnlovsregelen. Mjelde understreker at politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem.
3 måneder siden
En republikansk kongressrepresentant, Andy Ogles, har foreslått en endring i USAs grunnlov som vil tillate Donald Trump å sitte som president i tre perioder. Ogles mener Trump er den eneste som kan redde nasjonen fra det han beskriver som en katastrofal kurs satt av Biden-administrasjonen. Det 22. grunnlovstillegget begrenser i dag presidentperioder til to, og en endring krever to tredjedels flertall i både Senatet og Representantenes hus.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å stille til en tredje presidentperiode, noe som er grunnlovsstridig. Han har uttalt at det finnes muligheter for å omgå grunnlovens begrensninger. USA-ekspert Hilmar Mjelde utelukker ikke at Trump kan finne veier rundt dette, og mener at det politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem. En republikansk kongressrepresentant har allerede foreslått et grunnlovstillegg for å muliggjøre en tredje periode for Trump. Trump har også blitt anklaget for å utvide presidentmakten og føre en krig mot domstoler, mediene og politiske motstandere. Professor Mjelde advarer om latinamerikanisering av amerikansk politikk.
29 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
2 måneder siden
Donald Trump har antydet et ønske om å stille til valg for en tredje periode, til tross for at USAs grunnlov begrenser presidentperioden til to. Eksperter har diskutert flere måter Trump potensielt kan omgå denne begrensningen, inkludert å forsøke å oppheve grunnlovstillegget, utnytte smutthull for å stille som visepresident, satse på en medgjørlig høyesterett, eller rett og slett nekte å gå av. Kritikere mener Trump viser skamløshet og manglende respekt for maktfordelingsprinsippet. Det uttrykkes bekymring for at lojaliteten til Trump i MAGA-bevegelsen og Det republikanske partiet overskygger demokratiske prinsipper, og at institusjonene er i fare for å undergraves.
1 måned siden
Donald Trump inviterte Grønland inn i USA under en tale, og lovet dem rikdom og trygghet. Han understreket at USA trenger Grønland for nasjonal og internasjonal sikkerhet, men tonen var mer inviterende enn tidligere. Carl Bildt kritiserte Trumps uttalelser og sammenlignet dem med Putins metoder. En meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlenderne ikke ønsker å bli en del av USA. Danmarks utenriksminister vektla at Trump anerkjenner Grønlands rett til selvbestemmelse, noe som er viktig i lys av det kommende valget på Grønland.
3 måneder siden
Donald Trump har lansert ideer om å utvide USAs territorium ved å inkludere Canada og Grønland, samt ta tilbake kontroll over Panamakanalen. Han hevder at mange i disse landene ønsker dette, men møter motstand fra både politikere og befolkning. Trumps sønn besøkte Grønland, noe noen tolker som en form for diplomati. Grønlands selvstyreleder avviser at Grønland er til salgs, men ønsker en folkeavstemning om selvstendighet. Danske og grønlandske politikere reagerer sterkt på Trumps utspill, mens noen få inviterer ham til Grønland. Et overveldende flertall av kanadiere avviser Trumps forslag. Trumps handlinger skaper uro blant USAs allierte.
2 måneder siden
Den republikanske representanten Earl Carter har fremmet et lovforslag om å omdøpe Grønland til «Red, White and Blueland» dersom USA kjøper øya. Forslaget møter sterk kritikk fra Dansk Folkeparti, som mener det vil undergrave forholdet til Danmark. Lovforslaget kommer samtidig som president Donald Trump fortsetter å presse på for å kjøpe Grønland, til tross for gjentatte avvisninger fra Grønlands regjeringssjef. Trump har begrunnet sitt ønske om å kjøpe øya med nasjonale sikkerhetshensyn og har antydet at han vil ilegge Danmark høye tollsatser dersom de ikke selger Grønland. En meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlenderne er imot å bli en del av USA.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han tror USA kommer til å få Grønland, og at det ville være en uvennlig handling fra dansk side å ikke tillate dette. Han hevder at Grønlands befolkning ønsker å være en del av USA, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til øya. Trump begrunner sitt ønske med at USA er de eneste som kan tilby frihet. Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands leder Mute Egede har tidligere avvist at Grønland er til salgs.
1 måned siden
Et planlagt besøk av USAs andredame og andre amerikanske representanter til Grønland har skapt sterke reaksjoner. En dansk forsker mener dette er en maktdemonstrasjon og del av en strategi for å overta Grønland, og viser til tidligere uttalelser fra Trump. En annen ekspert trekker paralleller til Russlands fremgangsmåte før annekteringen av Krim i 2014, og frykter at Trump og Putin har et lignende syn på verden. Trump har tidligere uttalt at Grønland er viktig for USA strategisk, men eksperter tror hans hovedmotiv er å bli husket som presidenten som utvidet USAs territorium.
20 dager siden
Donald Trump ønsker å gjøre Grønland til en del av USA, og Det hvite hus har utarbeidet en plan for å oppnå dette. Planen innebærer en sjarmoffensiv rettet mot Grønlands befolkning, der USA vil fremstille seg som den beste beskytteren mot Russland og Kina, og tilby økonomisk støtte. Danmark har avvist ethvert salg eller overdragelse av Grønland, og danske myndigheter er sjokkerte over Trumps planer. Trump har tidligere luftet ideen om å bruke militærmakt, men den nye planen fokuserer på å overbevise grønlenderne selv.
3 måneder siden
Donald Trump hevder at Grønland vil bli en del av USA og at befolkningen vil dra nytte av dette. Han sender sin sønn, Donald Trump jr., til Grønland for å besøke øya. Trump refererer til sitt slagord 'Make America great again' i forbindelse med Grønland. Samtidig har Grønlands landsstyreformann uttalt at befolkningen må ta styring over egen fremtid, og det spekuleres i en mulig folkeavstemning om uavhengighet. Grønland har i dag selvstyre, men er fortsatt en del av det danske kongeriket.
2 måneder siden
En amerikansk kongressmann, Buddy Carter, har presentert et lovforslag som åpner for at president Donald Trump kan forhandle om å kjøpe Grønland fra Danmark. Forslaget inkluderer også å endre navnet på øya til «Red, White and Blueland». Carter mener Trump anser kjøpet som en nasjonal sikkerhetsprioritet, og Trump har tidligere antydet at det ville være uvennlig av Danmark å ikke tillate salg. Både Danmark og Grønland har tidligere avvist at Grønland er til salgs.
3 måneder siden
Donald Trump anser Grønland som en sentral brikke i det globale maktspillet og antyder bruk av makt for å sikre kontroll. Han kritiserer Danmark for manglende utnyttelse av Grønlands potensial og tilbyr omfattende amerikanske investeringer i økonomi, ressurser og sikkerhet. Trump ser Grønland som en strategisk partner i Arktis, og et samarbeid kan styrke både Grønlands økonomi og USAs forsyningssikkerhet. Artikkelen advarer mot å kompromittere suverenitet gjennom internasjonale avtaler, med henvisning til Svalbardtraktaten. Grønland har nå en historisk mulighet til å forme sin egen fremtid, uavhengig av dansk politikk og autoritære stormakter.