
Nettavisen
Norske jordbær smaker annerledes: Endrede dyrkingsmetoder og sorter
Mange nordmenn opplever at smaken på norske jordbær har endret seg de siste årene, noe jordbærdyrkingen og sortene kan forklare. Nye dyrkingsmetoder og logistikkutfordringer bidrar til at bærene ikke lenger smaker som de gjorde i «gamle dager».
2 dager siden
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Norske jordbær smaker annerledes på grunn av endrede dyrkingsmetoder og nye sorter.
Norske jordbær smaker annerledes enn før, ifølge jordbærbonde Håkon Myklebust og forsker Anita Sønsteby. Dette skyldes primært endrede dyrkingsmetoder, spesielt overgangen til substratdyrking i plasttunneler, som ligner drivhusdyrking.
Denne metoden gir jordbærene bedre holdbarhet og transportegenskaper, men kan påvirke smaken. I tillegg dyrkes det nå andre sorter; den tidligere dominerende sorten «Korona» utgjør i dag kun tre prosent av salget.
Logistikk og distribusjon spiller også en rolle, da lengre transportveier krever mer robuste bær som tåler reisen, noe søtere sorter ikke alltid gjør. Dette har ført til at mange opplever at smaken ikke er den samme som tidligere.
Håkon Myklebust
Anita Sønsteby
NTB
Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO)
TV 2
Valldal
Sunnmøre
Langhus
Tromsø