Dina Jeanette Roos fra Råde advarer andre etter at katten hennes, Cossie, fikk et ekstremt flåttangrep. Hun plukket 37 flått av katten på under ett døgn.
Veterinær Mona Johanson bekrefter at flåttsesongen er i gang tidligere enn normalt, og anbefaler reseptbelagte flåttmidler.
Roos er bekymret for at datteren skal spise flått og har lagt ut et innlegg på Facebook for å advare andre i nærmiljøet om den tidlige starten på flåttsesongen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Dina Jeanette Roos oppdaget et stort antall flått på katten sin etter en ferie, og frykter for sin 14 måneder gamle datter som kan putte flåtten i munnen. Hun advarer andre dyreeiere om å være tidlig ute med flåttmiddel. En veterinær bekrefter at flåttsesongen er i gang tidligere enn vanlig, og anbefaler forebyggende tiltak som flåttdråper og tabletter.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
12 dager siden
En dyreklinikk i Sandviken melder om en kraftig økning i antall katter diagnostisert med salmonella. Veterinær Camilla Meltevik forklarer at den milde vinteren har ført til økt bestand av små gnagere og fugler, som smitter kattene. Hun understreker at selv om syke katter trenger kos, er god håndhygiene essensielt for å unngå smitte til mennesker, da salmonella smitter via avføring. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å være oppmerksomme på symptomer og følge smittevernråd for å beskytte både mennesker og produksjonsdyr.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
2 måneder siden
Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.
26 dager siden
TV 2-profil Ane Rostad Stokholm og samboeren fikk panikk da de våknet med flere stikk over hele kroppen. De fryktet først veggedyr, men et skadedyrfirma konkluderte med at det var fuglelopper, sannsynligvis på grunn av hagearbeid. Den milde vinteren kan ha ført til en tidligere start på fugleloppesesongen. Selv om bittene kan klø, er fuglelopper ufarlige, da de ikke overlever lenge innendørs og ikke overfører sykdommer. Eksperter anbefaler å støvsuge for å fjerne loppene effektivt.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.
12 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
1 måned siden
Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt. I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen. Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
2 måneder siden
En ekspert anbefaler å ta flåttvaksinen nå, spesielt for de som bor i flåttrike områder langs kysten av Sør-Norge. Antall tilfeller av Lyme borreliose er økende, men selv om det ikke finnes vaksine mot denne sykdommen, kan man vaksinere seg mot skogflåttencefalitt (TBE). Klimaendringer og mer tid tilbrakt i naturen bidrar til økningen av flåttbårne sykdommer. Vaksinen bør tas på høsten for å være klar til våren, men kan også tas tidligere ved reise til risikoområder. Selv etter vaksinasjon er det viktig å sjekke for og fjerne flått.
2 måneder siden
Hundeeiere er bekymret etter funn av flere kjøttstykker nær en tursti i Gjelleråsmarka, Nittedal. Funnet har ført til spekulasjoner om forgiftet åte på Facebook. Viltnemnda i Nittedal kjenner ikke til hendelsen, men bekrefter at utlegging av åte krever tillatelse fra Mattilsynet. Lignende funn er rapportert tidligere.
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.