Jessie Hoffman Jr. , dømt for kidnapping, voldtekt og drap i 1996, utfordrer sin planlagte henrettelse med nitrogengass i Louisiana. Han argumenterer for at metoden vil krenke hans religionsfrihet som buddhist, da den vil hindre ham i å utføre viktige pusteøvelser.
Louisianas justisminister, Liz Murrill, fastholder statens plikt til å gjennomføre dommen. Hoffmans advokater hevder også at metoden vil forverre hans PTSD og klaustrofobi.
Henrettelsen er planlagt 18. mars, og Hoffman vil bli den første i Louisiana som henrettes med nitrogengass.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
1 måned siden
Jessie Hoffman Jr. ble henrettet i Louisiana ved hjelp av nitrogengass etter at USAs høyesterett avslo en anke om å stanse henrettelsen. Hoffman ble dømt for drapet på Mary "Molly" Elliott i New Orleans da han var 18 år gammel. Hans advokater argumenterte for at henrettelsesmetoden var grunnlovsstridig, fordi den var grusom og uvanlig, men delstatsmyndighetene hevdet den var smertefri. Tidligere henrettelser med nitrogengass har vist ufrivillige bevegelser hos den dømte. Dette er den femte gangen nitrogengass har blitt brukt som henrettelsesmetode i USA, og den første i Louisiana på 15 år.
2 måneder siden
Brad Sigmon, dømt for drap, skal henrettes ved skyting i South Carolina. Hans advokat beskriver valget mellom giftsprøyte, elektrisk stol og eksekusjonspelotong som umulig. Advokaten fremhever risikoen for en langvarig død ved bruk av giftsprøyte, og beskriver den elektriske stolen som et grusomt alternativ. Dette er første gang på 13 år at noen henrettes ved skyting i USA. Louisiana vurderer også bruk av en kontroversiell henrettelsesmetode med nitrogengass.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.
6 dager siden
Rettssaken mot Sean «Diddy» Combs nærmer seg, men en ny strid har oppstått. Påtalemyndigheten protesterer mot forsvarets plan om å bruke et ekspertvitne om rapperens mentale helse.
1 måned siden
Forsvarer Jon Anders Hasle kritiserer aktoratet etter påstanden om 19 års forvaring for hans klient i Jonas-saken. Hasle mener det ikke finnes bevis for at drapet var planlagt, og at det er stor uenighet om faktum i saken. Bistandsadvokat Marijana Lozic er derimot fornøyd med aktoratets fremstilling. Forsvarer Marius Dietrichson mener også at det ikke er grunnlag for å karakterisere drapet som planlagt. Retten tar en pause på Jonas sin bursdag, og rettssaken avsluttes onsdag.
2 måneder siden
Høyesterett i Pakistan skal mandag avgjøre om den norske statsborgeren Shahid Azim skal henrettes. Azim, fra Haugenstua i Oslo, ble i 2007 pågrepet og dømt for voldtekt og drap på en sju år gammel jente. Han har hele tiden nektet straffskyld. Utenrikstjenesten har gitt konsulær bistand i saken, men har hatt begrenset tilgang til Azim. Advokaten hans beskriver situasjonen som svært alvorlig, da Pakistan har gjennomført mange henrettelser i perioden Azim har sittet fengslet. Utenriksdepartementet opplyser at den norske ambassaden vil være til stede under rettsmøtet, og at Norge er imot all bruk av dødsstraff.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
1 måned siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen har forsvarerne til «Sjåføren» lagt ned påstand om frifinnelse for drap, til tross for at han har erkjent delvis skyld for hærverk og personforfølgelse. Forsvareren sammenlignet «Sjåføren» med Ludvig fra Flåklypa, og beskrev han som godtroende og engstelig. Aktoratet mener «Sjåføren» hadde en perifer rolle, men at han hadde mulighet til å hindre drapet. De har lagt ned påstand om 10 års fengsel. Påtalemyndigheten mener drapet var planlagt og har lagt ned påstand om 19 års forvaring for «Bestilleren». Dom i saken ventes om flere uker.
11 dager siden
25 år etter Baneheia-drapene i Kristiansand fortsetter Jan Helge Andersen å hevde at Viggo Kristiansen var til stede og den som drepte og voldtok Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen forklarer at han selv ble truet til å drepe den yngste jenta, Stine Sofie Sørstrønen (8). Til tross for at Kristiansen er frikjent og har fått unnskyldninger fra justisministeren og Riksadvokaten, holder Andersen fast ved sin forklaring. I fjor ble Andersen dømt til to års fengsel for drapet på Paulsen, mens han tidligere har sonet for drapet på Sørstrønen. Under rettssaken i Gulating lagmannsrett blir Andersen grundig utspurt, særlig om hans versjon som er den eneste som knytter Kristiansen til saken. Lagmannsretten skal også foreta synfaring i Baneheia, og Kristiansen er innkalt som vitne, etter at retten avviste å bruke tidligere vitneforklaring på video for å ivareta uskyldspresumsjonen.
24 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
2 måneder siden
Forsvarerne i rettssaken mot den tidligere legen Arne Bye, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en rekke pasienter ved sitt legekontor på Frosta, argumenterer for at han bør dømmes til fengsel i 17 til 18 år. De mener også at han bør frifinnes for anklager fra 50 av de totalt 94 fornærmede kvinnene. Bye har erkjent straffskyld for voldtekt av 21 pasienter og misbruk av stillingen sin for å oppnå seksuell omgang med 44 av dem. Forsvarerne mener Bye bør få strafferabatt for tilståelsene. Aktoratet krever derimot 21 års fengsel, og mener Bye planla og skjulte sine handlinger. De mener at omfanget og alvorlighetsgraden i saken krever lovens strengeste straff.
2 måneder siden
Demetrius Frazier, en 52 år gammel mann dømt for drap og voldtekt i 1991, ble henrettet i Alabama torsdag kveld. Han er den fjerde personen i USA som er henrettet med nitrogengass. Frazier ble dømt for å ha brutt seg inn hos, ranet og voldtatt en 41 år gammel kvinne i Birmingham før han skjøt henne. Han var også dømt for drap i Michigan, men ble ikke overført dit da Michigan ikke praktiserer dødsstraff. Alabama ble i fjor den første delstaten som tok i bruk nitrogen som henrettelsesmetode, hvor en gassmaske fylles med ren nitrogengass, som fører til døden.
13 dager siden
Jan Helge Andersen nekter straffskyld i ankesaken som startet i Gulating lagmannsrett. Han ble i fjor dømt til to års fengsel for voldtekt og drap på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Andersen har allerede sonet 19 år for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han fastholder at det var Kristiansen som var den aktive på åstedet, og at han selv ble tvunget til å delta. Kristiansen ble frikjent i 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel, i det som omtales som Norges største justismord. Foreldrene til begge ofrene er til stede i retten, og påtalemyndigheten ønsker å bevise at Andersen var alene på åstedet. Rettssaken er satt til å vare i fem uker. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, tar permisjon fra sin stilling som generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse på grunn av rettssaken.
4 måneder siden
Statsadvokaten vil prøveløslate en mann som er Norges lengstsittende forvaringsfange. Mannen ble i 2002 dømt for flere voldtekter av sin 16 år gamle sønn, samt overgrep mot andre gutter. Han har vært fengslet siden 1996 og har tidligere blitt nektet kontakt med barn. Selv om sakkyndige tidligere mente han aldri burde være alene med unge gutter, mener statsadvokaten at en ny vurdering og mannens soningsprogresjon tilsier en prøveløslatelse. Mannens advokat sier han ikke vil motsette seg vilkår om kontakt med barn. Statsadvokaten understreker at mannen vil få tett oppfølging.
3 måneder siden
Kjetil Melbye Mathisen (39) er tiltalt for drap på sin kjæreste, Kine Einarsen (28), som ble påtent i 2022, og sin kamerat, Stig Kyrre Nybråten (54), som ble kvalt i 2023. Mathisen nekter straffskyld for drapene. Politiet brukte en hemmelig agent i etterforskningen, noe Mathisen føler seg lurt av. Han er også tiltalt for seksuelle overgrep mot en 14 år gammel jente, vold, trusler og forsøk på vitnepåvirkning. Mathisen erkjenner delvis straffskyld for noen av de mindre alvorlige punktene i tiltalen. Påtalemyndigheten vurderer å be om forvaringsstraff. Rettssaken starter i Telemark tingrett 4. mars og er satt av til elleve uker.