Et hjerteskjærende portrett av ni år gamle Mahmoud Ajjour, en palestinsk gutt som mistet begge armene i et israelsk luftangrep i Gaza, har blitt kåret til World Press Photo of the Year 2025. Fotografiet er tatt av Samar Abu Elouf for New York Times.
Juryen fremhever at bildet forteller en sterk historie om krigens konsekvenser for fremtidige generasjoner. Abu Elouf, som selv ble evakuert fra Gaza, bor nå i Doha og dokumenterer livene til skadde palestinere.
Andre finalister inkluderte bilder av kinesiske migranter ved grensen mellom USA og Mexico, og tørke i Amazonas.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Artikkelen omhandler sterke inntrykk fra hjelpearbeidere i Gaza, spesielt knyttet til barn. En barnepsykolog beskriver ekstreme reaksjoner fra traumatiserte barn, mens en kirurg forteller om omfattende krigsskader. Krigen i Gaza er en av de dødeligste for journalister og hjelpearbeidere. Over 15.000 barn er identifisert som drept i krigen, og hver tredje drepte er under 18 år. Israel nekter utenlandske journalister adgang til Gaza, noe som gjør hjelpearbeidernes vitnesbyrd enda viktigere.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler fire år gamle Joud Alaara fra Gaza, som mistet sin far og en bror i israelske angrep. Han mistet også et bein under et angrep mot Al-Shifa sykehuset. Joud og moren ble evakuert til Egypt, og senere til USA for medisinsk behandling. I USA fikk Joud en spesialtilpasset protese og bodde hos en vertsfamilie. Moren mistet tærne i samme angrep som Joud mistet beinet. Til tross for den traumatiske opplevelsen, uttrykker moren et ønske om å gjenoppbygge Gaza. Familien må returnere til Gaza etter endt behandling i USA.
1 måned siden
Etter en kort våpenhvileperiode blusser konflikten mellom Israel og Hamas opp igjen, og sykehusene i Gaza fylles med sårede. Den norske legen Bjarte Askeland, som er i Gaza for NORWAC, forteller om store lidelser og mange døde, spesielt blant barn. Blant pasientene er 13 år gamle Islam, som ligger i koma etter å ha mistet hele familien sin i et israelsk angrep. Askeland beskriver det som hjerteskjærende å se barnas lidelser og fortvilelsen til foreldrene som har mistet sine barn. Han uttrykker at inntrykkene fra Gaza vil prege ham for alltid.
1 måned siden
Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten har vunnet prisen for Årets bilde i Norge med et sterkt fotografi fra krigen i Libanon. Bildet viser en mor som trøster sin skadde datter etter et angrep i Libanon høsten 2024. I tillegg til hovedprisen ble det delt ut priser i flere andre kategorier. Fotografer fra VG utmerket seg med førsteplasser i «Nyhet Norge» og «Sport, nyhet». Dokumentaren «The Takeover», et samarbeid mellom Anders Hammer, Charlotte Cook og VGTV, vant prisen for beste videoreportasje. Espen Rasmussen fra VG mottok også flere priser i ulike kategorier.
14 dager siden
Den norske kirurgen Oliver Grundnes beskriver hjerteskjærende forhold ved et sykehus i Gaza, der mangel på medisiner, utstyr og mat setter pasientenes liv i fare. Stengte grenser hindrer humanitær hjelp, noe som fører til overfylte sykehus med underernærte pasienter, inkludert barn som trenger akutt behandling. Grundnes forteller om vanskelige situasjoner, som den siste dosen med livsviktig medisin til en nyfødt og nødvendigheten av å amputere lemmer på unge ofre for bombeangrep. Israel begrunner stengingen med at Hamas bruker sykehus til terror, noe som er tilbakevist. FN krever umiddelbar åpning av grensene for å unngå en humanitær katastrofe.
13 dager siden
Artikkelen omhandler den desperate situasjonen i Gaza gjennom et intervju med sykehusdirektør Mohammad Salha. Han forteller om over 500 drepte barn den siste måneden og beskriver en hverdag preget av mangel på medisiner, mat og humanitær hjelp. Salha uttrykker fortvilelse over at Gaza er blitt en dødsmark, der folk lever i frykt og sult. Samtidig rapporteres det om at Israel kontrollerer store deler av Gaza og at soldater beskriver en bevisst ødeleggelse som gjør det umulig for palestinerne å vende tilbake. Sykehusdirektøren forteller at mange ønsker å flykte fra Gaza, men han selv nekter å gi opp kampen for å redde liv.
1 måned siden
Pressefotografenes Klubb har kåret vinnerne av Årets Bilde 2024. Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten vant den gjeveste prisen for sitt bilde av en jente skadet i et angrep i Libanon. Andre vinnere inkluderer Fredrik Solstad (VG) for 'Nyheit Noreg', Anders Minge (Stavanger Aftenblad) for 'Daglegliv i Noreg', og Øyvind Tveter (Aftenposten) for 'Sport, reportasje'. NRK vant prisen for beste nyhetsvideo. Totalt ble 2545 bilder og 54 videoer vurdert.
4 måneder siden
NRK-korrespondenten ble kåret til «Årets navn» av Dagbladet, en overraskelse som kom etter en krevende periode med dekning av krig og kriser. Redaktøren fremhevet korrespondentens evne til å formidle komplekse situasjoner med både forklaring og menneskelighet. Korrespondenten beskriver året som utmattende med stadige historiske omveltninger, spesielt etter Hamas' angrep mot Israel. Han forteller om et møte med håp i Syria, men er samtidig bekymret for landets fremtid. Korrespondenten understreker viktigheten av å formidle mangfoldet i Midtøsten, ikke bare krig, og å vise at de som lider i krig er mennesker som ligner oss.
1 måned siden
En feltarbeider deler sine sterke følelser om situasjonen for barn i Gaza, der synet av fire små jenter utenfor en klinikk utløser tårer. Barna har mistet sine hjem, leker og venner, og lever i konstant frykt og angst. Mange har mistet foreldrene sine, og de som har overlevd, er sterkt traumatiserte. Krigen fratar barna en normal barndom, og de vil bære preg av traumene i lang tid fremover. Feltarbeideren understreker at barna rammes hardest i krig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler barnepsykolog Katrin Glatz Brubakks arbeid i Gaza, der hun hjelper traumatiserte barn gjennom lek etter krigshandlinger. Mange barn har mistet familiemedlemmer, og situasjonen beskrives som katastrofal med mangel på ressurser. Brubakk, som jobber for Leger Uten Grenser, forteller om hverdagen preget av frykt og død, og om hvordan hun forsøker å gi barna håp. Helseministeren i Gaza bekrefter det store antallet foreldreløse barn og beskriver situasjonen som et folkemord. Brubakk har selv skrevet et avskjedsbrev til sine sønner, noe hun aldri har gjort tidligere.
7 dager siden
Fatima Hassouna, en 25 år gammel palestinsk fotojournalist, ble drept i et israelsk luftangrep på Gazastripen forrige uke, der også ti av hennes familiemedlemmer mistet livet. Kort tid før døden ble det kjent at en dokumentarfilm om henne, «Put Your Soul on Your Hand and Walk», skulle vises på filmfestivalen i Cannes i mai. Filmen, laget av den iranske regissøren Sepideh Farsi, består av samtaler mellom regissøren og Hassouna om de omfattende ødeleggelsene i Gaza. Cannes-festivalen uttrykker sorg og hyller Hassouna ved visningen i ACID-programmet. Hassouna ønsket å bli husket for sin innsats og sin kamp for kvinners rettigheter. Organisasjonen Reportere Uten Grenser fordømmer drapet, som er en del av en rekke drap på journalister i konflikten. Hassouna var også aktiv i Plan Internationals program She Leads og ble anerkjent for sitt mot og engasjement for unge kvinners rettigheter.
1 måned siden
En norsk anestesilege fra NORWAC rapporterer om en kritisk humanitær situasjon i Gaza, hvor barn lider av alvorlige traumer som følge av krigen. Til tross for våpenhvile, fortsetter luftangrep og kamper, og over 46.000 mennesker er drept. Legen forteller om barn med senskader og psykiske traumer, og viser til at minst 14.500 barn er drept ifølge Unicef. Den israelske blokaden fører til matmangel og frykt for utstyrskrise på sykehusene, men befolkningen holder motet oppe. NORWAC bidrar med medisinsk personell og koordinerer arbeidet med WHO og norske myndigheter.
2 måneder siden
Dokumentarfilmen «No Other Land» gir et innblikk i palestineres vanskelige situasjon på Vestbredden, og er en norsk-palestinsk Oscar-kandidat. Filmen er regissert av både israelere og palestinere, og følger den palestinske aktivisten Basel og den israelske journalisten Yuval i deres dokumentasjon av israelske overgrep. Gjennom sterke scener skildres angrep på hjem og skoler, og filmen formidler et palestinsk perspektiv på konflikten. Selv om produksjonen ble avsluttet før Hamas-massakren og Israels bombing av Gaza, fanger den essensen av det fortvilte sinnet som bidrar til den tilsynelatende uløselige konflikten.
1 dag siden
Gazastripen står overfor en overhengende sultkatastrofe. En full blokade har stanset all innførsel av nødhjelp siden begynnelsen av mars.
3 måneder siden
Mohammed Hamdan, en palestinsk familiefar, er i Kairo med deler av familien etter å ha flyktet fra Gaza. Hans kone og seks år gamle datter er fortsatt i Gaza. Hamdan sliter med skyldfølelse over å ha forlatt dem i krigssonen. Han forteller at krigen har ødelagt alt, og han ønsker ikke at familien skal oppleve mer krig. Derfor planlegger han å få dem ut av Gaza og bosette seg i et annet land. Mange andre palestinere i Egypt deler dette ønsket. Samtidig får fordrevne palestinere nå vende hjem til Nord-Gaza som en del av en avtale mellom Israel og Hamas.