Artikkelen markerer 50-årsdagen for Røde Khmers maktovertakelse i Kambodsja. Under ledelse av Pol Pot tømte geriljaen Phnom Penh og tvangsflyttet befolkningen til landsbygda for å skape et sosialistisk jordbruksparadis.
Regimet innførte ny tidsregning, avskaffet penger og forfulgte intellektuelle og de som ble ansett som revolusjonens fiender. Brutaliteten førte til nesten to millioner døde.
Regimet ble styrtet av Vietnam i 1979, og Pol Pot døde i 1998.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 timer siden
Vietnam markerer 50-årsjubileet for slutten på krigen mot USA med en storstilt feiring. En militærparade i Ho Chi Minh-byen sto sentralt i markeringen.
3 måneder siden
Denne uken markeres 80-årsjubileet for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, nazistenes største leir for masseutryddelse under andre verdenskrig. Leiren ble frigjort av sovjetiske styrker den 27. januar. Ifølge HL-senteret døde mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker i Auschwitz, hovedsakelig jøder, men også et stort antall polakker og sigøynere. Under andre verdenskrig ble 773 norske jøder sendt fra Norge til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen.
4 måneder siden
Etter over 50 år med Assad-regimet har den islamistiske opprørsalliansen HTS tatt makten i Syria, noe som markerer et betydelig politisk skifte. Offentlige tjenester som sentralbanken og andre institusjoner gjenopptar nå driften, og kvinner har fått større frihet i klesvalg. Samtidig er det innført amnesti for soldater, og grenser kan gjenåpnes for flyktninger. Eksperter som Dag Henrik Tuastad advarer mot risikoen for statskollaps og trekker paralleller til Irak etter 2003. HTS er fortsatt terrorstemplet av flere land, og det internasjonale samfunnet oppfordres til å støtte en stabil overgang for å unngå at grupper som IS får nytt fotfeste.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
1 måned siden
Fem år etter nedstengningen reflekterer artikkelen over panikken og frykten som preget Norge under covid-pandemien. Strenge tiltak som veisperringer og forbud mot hytteturer ble innført i frykt for massedød, samtidig som pandemien førte til betydelig overdødelighet. Konflikten mellom folkehelse og individuelle rettigheter ble skarp, og kontroversielle tiltak som skolenedstengninger og innreiserestriksjoner ble iverksatt. I ettertid diskuteres det om tiltakene var fornuftige eller en overreaksjon, og leserne inviteres til å dele sine synspunkter.
2 måneder siden
Artikkelen markerer femårsdagen for Torgeirs død, som valgte assistert selvmord i Sveits fordi det ikke var tilgjengelig i Norge. Hans pårørende fortsetter kampen for å legalisere aktiv dødshjelp, slik at andre kan få en verdig avslutning på livet. Dokumentarer og bøker har satt temaet på dagsordenen, men politisk er det få partier som støtter legalisering. En meningsmåling viser at et flertall ønsker aktiv dødshjelp tillatt. Artikkelen oppfordrer til en kunnskapsbasert utredning for å ta et informert standpunkt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Assad-regimets fall etter over 50 år ved makten har ført til store endringer i Midtøstens maktbalanse. Opprørere tok kontroll over Damaskus 8. desember, og Assad flyktet til Russland, som nå mister mye av sin innflytelse i regionen. Iran, som brukte Syria som en strategisk forsyningsrute, står også svekket. Samtidig har Israel styrket sin posisjon gjennom militære angrep og strategiske grep, mens Tyrkia har fått økt innflytelse ved å støtte opprørsgrupper. Kurderne og USA står overfor usikkerhet om fremtiden, mens eksperter peker på at regionale og globale aktører må tilpasse seg den nye situasjonen.
6 dager siden
Politiet og Mattilsynet rykket ut til en gård i Sogn etter bekymringsmeldinger om dyrehold. Ved ankomst fant de 58 døde sauer, de fleste innendørs i et fjøs, og flere av dyrene var avmagrede. Bonden, som drev gården alene, er siktet for alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, med mistanke om mangelfull tilgang på mat og vann over lengre tid. Dette er den fjerde lignende saken i Sogn på få år, hvor gårder er overtatt av personer uten nødvendig kompetanse til dyrehold. Politiet beskriver funnet som en sterk opplevelse og uttrykker bekymring for dyrenes lidelser.
3 måneder siden
Politibetjent Markus Botnen, som ble drept i en skuddveksling på Klepp 28. desember, gravlegges i dag. Begravelsen starter klokken 10.30. Politiet over hele landet markerer dagen med å tenne lys, flagge på halv stang og holde ett minutts stillhet klokken 12. Politifolk i operativ tjeneste skal stoppe opp og markere der de er. Justisminister Emilie Enger Mehl og politidirektør Benedicte Bjørnland deltar i begravelsen, og politidirektoratet dekker kostnadene. Botnen ble drept i en hendelse der en 41 år gammel mann også ble drept, og som er siktet for drap, drapsforsøk og grove trusler.
4 måneder siden
Opprørsstyrker som befridde fangene fra Sednaya-fengselet i Syria 9. november 2024, avdekket grusomme scener. Hauger av klær, sko og lik vitner om tortur og henrettelser av tusenvis av motstandere av Assad-regimet. Amnesty International anslår at rundt 13 000 personer har blitt henrettet i fengselet, som omtales som et «slakterhus». Bildene fra fengselet sammenlignes med konsentrasjonsleirer som Auschwitz, og eksperter beskriver det som en konsentrasjonsleir. Flere syrere søker nå informasjon om savnede kjære, mens noen av likene er flyttet til sykehus i Damaskus for identifikasjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.
4 måneder siden
En 50 år gammel mann er siktet for drap etter å ha kjørt en leiebil inn i et julemarked i Tyskland, der fem mennesker ble drept og over 200 skadet. Tyske myndigheter opplyser at mannen tidligere har truet med angrep. I 2013 truet han med å angripe legeforeningen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern på grunn av uenighet om eksamensresultater. Han refererte også til terrorangrepet i Boston. Naboer i hans hjemby Bernburg uttrykker sjokk og fortvilelse over hendelsen, og sier at de ikke kjente ham. Politiet etterforsker motivet bak angrepet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.