USA har startet handelsforhandlinger med flere asiatiske land som Sør-Korea, Japan og Indonesia etter en 90-dagers tollpause. Sør-Korea tilbyr samarbeid innen skipsbygging, mens Japan vurderer å lempe på sikkerhetsregler for bilimport.
Indonesia har lovet å øke importen av amerikanske varer. Kina er foreløpig ikke inkludert i forhandlingene og krever at USA viser mer respekt før samtaler kan begynne.
Det er usikkert hvorfor et Boeing-fly returnerte til USA. Trump insisterer på samtaler ansikt til ansikt med president Xi Jinping.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
15 dager siden
President Trump oppfordrer Kina til å kontakte ham for å løse den eskalerende handelskonflikten mellom de to landene. Han mener at Kina må ta det første steget mot en avtale. Uttalelsen kommer samtidig som handelskonflikten tilspisser seg, med tollsatser på henholdsvis 145 prosent på kinesiske varer i USA og 125 prosent på amerikanske varer i Kina. Kina har nylig forbudt kinesiske flyselskaper å kjøpe fly fra Boeing.
2 måneder siden
President Trump fortsetter å true allierte med toll, og nå er turen kommet til Japan. Etter møter med Japans statsminister uttalte Trump at toll er en mulighet for å redusere USAs handelsunderskudd. Han varsler også en opptrapping av handelskrigen neste uke, uten å spesifisere hvilke land som vil bli berørt. Samtidig signaliserer EU vilje til å senke tollsatser på import fra USA for å unngå en eskalerende konflikt. Tidligere har Trump truet Mexico, Canada og Kina med straffetoll.
2 måneder siden
Kina ber USA om gjensidig respekt og dialog i handelsspørsmål etter Trumps uttalelser om en mulig ny avtale. Kina motsetter seg USAs tolløkninger og understreker at handelskriger skader begge parter. Kina oppfordrer USA til ikke å bruke toll som et pressmiddel. Trump har åpnet for en ny handelsavtale, men uten å gi detaljer om hva den vil innebære. En tidligere avtale fra 2020 førte til en våpenhvile i handelskrigen, der Kina lovet å øke importen fra USA.
21 dager siden
Rundt 70 land ønsker å forhandle med USA om Donald Trumps tollsatser, deriblant Japan som prioriteres i forhandlingene. Japan vurderer å styrke valutaen yen eller flytte produksjon til USA som mulige mottiltak. Kina står i direkte konfrontasjon med USA og har hevet tollen på amerikanske varer til 84 prosent, og signaliserer at de vil kjempe imot Trumps tollpolitikk. Uroen rundt Trumps tollpolitikk har ført til kraftige fall på børsene i Asia.
21 dager siden
President Trump kunngjør en 90 dagers pause i straffetollen for land som ønsker å forhandle om tollsatsene. I denne perioden reduseres tollen til 10 prosent. Bakgrunnen er at over 75 land har tatt kontakt med USA for å diskutere tollsatsene og andre økonomiske spørsmål. Samtidig øker Trump tollen på varer fra Kina til 125 prosent med umiddelbar virkning, og begrunner det med at Kina viser manglende respekt for verdensmarkedet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan ulike asiatiske land håndterer Donald Trumps handelskrig. Japan er bekymret for USAs varslede biltoll og frykter store konsekvenser for landets økonomi. Kina forsøker å tiltrekke seg utenlandske investorer ved å love forbedringer for utenlandske selskaper. India har valgt en mildere tilnærming og vurderer å kutte toll på amerikanske landbruksprodukter. Sør-Korea investerer stort i USA for å unngå toll. Eksperter advarer om at Trumps tollpolitikk kan føre til høyere priser og ramme amerikanske forbrukere.
28 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over USAs president Donald Trumps varslede og innførte tolltiltak, samt mottiltak fra andre land. Trump har varslet toll på en rekke varer, inkludert biler, databrikker og trelast, med mål om å redusere handelsunderskudd og flytte produksjon til USA. Tiltakene har møtt motstand fra blant annet EU, Kina og Canada, som har svart med egne tollsatser. Flere tollplaner er blitt utsatt for å gi rom for forhandlinger, men Trump truer med ytterligere tiltak dersom land samarbeider for å skade USAs økonomi.
17 dager siden
Diplomater fra mer enn 15 land reagerer med forvirring på Donald Trumps tollstrategi, som har skapt uro på verdens børser. Trump innførte først tollsatser på nesten alle varer som importeres til USA, men ga senere en 90-dagers pause, med unntak av Kina, grunnet politisk press og børsuro. Pausen ble begrunnet med at over 75 land ønsket å forhandle, men USA har kun startet forhandlinger med en håndfull land. Diplomater er usikre på om Trump vil rekke å forhandle med alle landene innen fristen. EU avventer med gjengjeldelsestoll, men vil innføre mottiltak om nødvendig dersom forhandlingene ikke fører frem.
10 dager siden
Kinas handelsdepartement varsler at landet vil iverksette mottiltak dersom andre land inngår handelsavtaler med USA som begrenser handelen med Kina. Dette kommer etter at Trump-administrasjonen planlegger å presse land til å redusere handel med Kina i bytte mot tollfritak til USA. Kina understreker at de respekterer at økonomiske uenigheter løses gjennom likeverdige konsultasjoner, men vil ikke akseptere avtaler som skjer på Kinas bekostning. Kina har svart på USAs høye tollsatser med egne tollsatser på amerikanske varer, og advarer mot ettergivenhet og kompromisser som ikke blir respektert.
13 dager siden
Kinas handelsdepartement har uttalt at de er åpne for forhandlinger med USA for å løse den pågående handelskonflikten. De oppfordrer USA til å unngå trusler og utpressing, og heller basere løsningen på gjensidig respekt. Denne uttalelsen kommer etter at Det hvite hus hevdet at ansvaret for å løse konflikten nå ligger hos Kina. For øyeblikket er tollen på kinesisk import til USA 125 prosent, mens tollen på import av amerikanske varer til Kina er 145 prosent. Trump innførte tidligere en 90-dagers pause med reduserte tollsatser, men økte senere tollen på kinesiske varer til 125 prosent, begrunnet med manglende respekt fra Kinas side.
21 dager siden
President Trump kunngjør en 90-dagers tollpause med redusert toll på 10 prosent for over 75 land som ikke har svart med gjengjeldelse og som ønsker å forhandle. Samtidig øker USA tollen på Kina til 125 prosent som følge av manglende respekt for verdens markeder og gjengjeldelse av tidligere tollsanksjoner. Tiltakene trer i kraft umiddelbart. Finansministeren forklarer at dette er en belønning for de landene som ikke svarer med samme mynt. Handelskrigene mellom USA, Kina og EU har eskalert den siste tiden med gjensidige tolløkninger.
13 dager siden
Kinas handelsdepartement har uttalt at de er villige til å forhandle med USA for å løse handelskonflikten, men ber samtidig om at USA slutter med trusler og utpressing. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt i forhandlingene. Uttalelsen kommer etter at Det hvite hus tidligere har sagt at ansvaret for å løse konflikten nå ligger hos Kina. USA har innført økte tollsatser på kinesiske varer, begrunnet med manglende respekt fra kinesisk side.
1 måned siden
Kinesiske myndigheter ber om dialog med USA for å løse den pågående handelskonflikten. De understreker at samtalene må baseres på gjensidig respekt og likeverd, og advarer mot bruk av trusler. Konflikten har eskalert etter at Donald Trump innførte toll på kinesiske varer, noe som har ført til gjengjeldelsestiltak fra Kina. Kina har svart med å øke tollen på en rekke amerikanske landbruksvarer, deriblant kylling, svinekjøtt og soyabønner. Kina lover å beskytte sine interesser i lys av USAs toll på stål og aluminium, som også rammer EU.
7 dager siden
USAs president Donald Trump antyder at han kan innføre tollene som tidligere ble satt på vent, innen to til tre uker. Tollene ble opprinnelig annonsert i april og inkluderte blant annet 20 prosent på varer fra EU og 15 prosent på varer fra Norge. Disse tollene ble satt på pause i 90 dager for å gi rom for forhandlinger, men Trump signaliserer nå at tollene kan bli gjeninnført dersom det ikke oppnås avtaler. Samtidig pågår en intens handelskrig mellom USA og Kina med høye tollsatser på mange varer. Torsdag skal Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, hvor tollspørsmål antas å stå på agendaen. Stoltenberg har tidligere hatt et godt samarbeid med Trump i sin tid som generalsekretær i Nato.