Den vietnamesiske eiendomsmagnaten Truong My Lan er dømt til døden for en omfattende svindelsak. Hun svindlet Saigon Commercial Bank for 27 milliarder dollar over en tiårsperiode ved å utnytte sin kontroll over banken og eiendomsutviklingsselskapet Van Thinh Phat Holdings Group. Svindelen ruinerte 42 000 investorer og utløste protester i Vietnam.
Lan ble funnet skyldig i bestikkelser, maktovergrep og underslag. Hun anket dødsdommen, men anken ble avvist.
Hun kan likevel unngå dødsstraff ved å returnere tre fjerdedeler av de stjålne midlene. I tillegg er hun dømt for hvitvasking og obligasjonsbedrageri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
2 måneder siden
Kunsthandler Terje Hvidsten er tiltalt sammen med tre andre for omfattende bedrageri og hvitvasking. De skal ha lurt tusenvis av investorer i utlandet for over 900 millioner kroner ved å tilby falske investeringer i kryptovaluta. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og videre til Asia. Hvidsten er også tiltalt for å ha unnlatt å møte til soning og for å ha flyktet fra landet. Han nekter straffskyld og hevder tiltalen ikke reflekterer hans oppfatning av saken.
2 måneder siden
Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen. Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.
13 dager siden
En mann er dømt til tre år og ti måneders fengsel for å ha svindlet til seg luksusbiler og bobiler, som han deretter sendte ut av landet. Blant ofrene er Ole Bjørn Tretterud, som ble svindlet for sin bobil til en verdi av to millioner kroner, og som sliter med å få erstatning. Svindleren leide også en Mercedes GLE og en Adria Supersonic bobil, før han fraktet dem ut av landet. I tillegg til bilsvindelen er mannen dømt for identitetsmisbruk og Nav-svindel. Tretterud har fått avslag fra forsikringsselskapet sitt og tviler på at han vil få erstatning fra den dømte mannen.
15 dager siden
En mann er dømt til fengsel i to år og fem måneder for å ha drevet en fakturafabrikk. Dommen omfatter grov økonomisk utroskap for rundt åtte millioner kroner, grov hvitvasking av 1,2 millioner kroner og grovt regnskapsbrudd. Mannen utstedte fiktive fakturaer til selskaper i byggebransjen gjennom sitt aksjeselskap. Økokrim opplyser at betalingene ble tatt ut i kontanter og delvis betalt tilbake til kundene. Mannen anket straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett, men anken ble forkastet. Høyesterett tok heller ikke anken til følge.
1 måned siden
En 34 år gammel gjengkriminell er tiltalt for å ha svindlet eldre mennesker for 9,5 millioner kroner ved hjelp av falske SMS-er som utga seg for å være fra banker og myndigheter. Ofrene ble lurt til å oppgi bankinformasjon, og pengene ble overført til muldyrkontoer før de forsvant til kryptotjenesten Binance. Saken ble avdekket etter en skyteepisode der 34-åringen var involvert. Mannen er tidligere kjent for politiet og har tilknytning til det kriminelle nettverket Young Guns. Flere muldyr er også tiltalt i saken, og rettssaken er berammet i Oslo tingrett i november.
4 måneder siden
Den britiske finansmannen Sanjay Shah er dømt til tolv års fengsel i Danmark for å ha svindlet den danske statskassen for 9 milliarder kroner i utbytteskatt. Dommen, som er den strengeste for økonomisk kriminalitet i Danmark, inkluderer også utvisning og konfiskering av 7,2 milliarder kroner. Shah ble pågrepet i Dubai i 2022 og utlevert til Danmark i desember i fjor. Han har nektet straffskyld og hevder han utnyttet et smutthull i loven. Hans forsvarer opplyser at dommen vil bli anket.
2 måneder siden
En kunderådgiver i Bank Norwegian er dømt til fengsel i to år for bedrageri. Mannen misbrukte sin stilling til å skaffe seg tilgang til personopplysninger og kontoer tilhørende to kunder. Han overførte penger til egne kryptokontoer, solgte aksjer under markedspris, og bestilte varer på kundenes kredittkort. Totalt var tapspotensialet på 13 millioner kroner, men banken klarte å stanse store deler av overføringene. Mannen er dømt til å betale over 100.000 kroner i erstatning, og ett år og tre måneder av fengselsstraffen er betinget.
2 måneder siden
Fire menn er tiltalt for å ha svindlet investorer for 963 millioner kroner gjennom et falskt kryptovalutaprosjekt. Ifølge Økokrim ble pengene samlet inn fra tusenvis av personer i inn- og utland via presentasjoner og store arrangementer. Investorene ble villedet til å tro at de investerte i gassfelt, gruvedrift og eiendom. Økokrim hevder at det ikke ble foretatt reelle investeringer, og at midlene ble hvitvasket gjennom kompliserte strukturer, inkludert klientkontoer i et advokatfirma og selskaper i Asia. Økokrim fremhever at denne saken illustrerer et økende problem med investeringsbedragerier og bruk av tilretteleggere for å skjule kriminalitet.
1 måned siden
Økokrim anker lagmannsrettens frifinnelse av en tidligere advokat og en sykepleier, som var tiltalt for grovt underslag mot en eldre kvinne i 90-årene. Advokaten og sykepleieren, som drev omsorgsboligen kvinnen bodde i, ble opprinnelig dømt i tingretten for å ha underslått henholdsvis 7,5 og 5,5 millioner kroner. Tingretten mente de hadde utnyttet sine stillinger og brutt tilliten. Økokrim anker saken til Høyesterett på grunn av påståtte lovanvendelsesfeil og saksbehandlingsfeil.
1 måned siden
En advokat og en sykepleier er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for anklager om underslag mot en pleietrengende kvinne i 90-årene. Oslo tingrett dømte dem i 2023 til fengselsstraffer for å ha lurt kvinnen til å gi fra seg over 7 millioner kroner. Saken startet med rapporter om mistenkelige transaksjoner fra banker til Økokrim. Lagmannsretten mente det ikke var tilstrekkelig bevist at kvinnens kognitive tilstand var så svekket at hun ikke forsto gavebrevene hun underskrev. Forsvarerne understreker at saken har vært en stor belastning for de tiltalte, mens Økokrim vurderer anke til Høyesterett.
3 måneder siden
En kvinne i 30-årene er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha utnyttet et sikkerhetshull i Nordeas systemer. Ved å opprette flere bankkontoer og bruke en kombinasjon av uttak og overføringer, klarte hun å ta ut 694.000 kroner i kontanter over en periode på 15 dager. Totalt skal hun og andre involverte ha svindlet banken for 2,6 millioner kroner. Politiet opplyser at det ikke er gjort beslag av pengene, og at banken har fremmet erstatningskrav. Nordea bekrefter at sikkerhetshullet er tettet og forventer å få tilbakebetalt hele beløpet.
2 måneder siden
En tidligere lokalpolitiker og Nav-ansatt er dømt til fengsel i to år og fire måneder for å ha svindlet Nav for 8 millioner kroner. Mannen misbrukte sin stilling til å bestille varer, som blant annet mobiler, og solgte dette videre via Finn.no. Svindelen pågikk over seks år, før Nav oppdaget uregelmessigheter og anmeldte forholdet. Retten ga strafferabatt for tilståelse, men vektla at mannen hadde misbrukt tilliten som offentlig ansatt. I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til inndragning av 8 millioner kroner for å dekke Navs tap.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte byggeprosjekter gjennom folkefinansiering, er konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Selskapet var den største låntakeren i Monio, eid av Sparebank 1 SR-Bank. Etter avsløringer om utlånspraksisen stoppet Monio alle utlån i 2023. Eplehagen inngikk avtaler om tomtekjøp i Oslo-området, men fullførte sjelden prosjektene, og flere tomteeiere har ikke fått betalt. Ståle Nygård, en av tomteeierne, frykter nå å tape pengene sine. Styrelederen i Eplehagen mener konkursavgjørelsen er feil, men selskapet vil ikke anke.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler advokat Per Asle Ousdal, som er anklaget for å stå bak Norges største låneskandale. Han skal ha tilbudt høye renter for å skaffe seg lån fra investorer, og skylder nå 114 långivere totalt 765 millioner kroner. Ousdal eide eiendeler for flere titalls millioner, inkludert eiendommer, kunst og kjøretøy, men salget av disse vil ikke dekke kravene. Økokrim har siktet Ousdal for grovt bedrageri, og hans etterlatte familie har mottatt kritikk for passivitet. Etterforskningen fortsetter for å avdekke om flere kan være ansvarlige for svindelen.