Svenske Lena Gavelin, tidligere maratonløper, forteller om negative erfaringer etter sin landslagsdebut. I stedet for fokus på prestasjon, ble kroppen hennes gjenstand for kommentarer.
Den svenske tidligere maratonløperen Lena Gavelin (51) deler sin historie om hvordan kroppen hennes ble et fokus etter landslagsdebuten i 2001. Til tross for suksess med seier i Tjejmilen og tredjeplass i Finnkampen, fikk hun høre at kroppen ikke passet på TV.
Gavelin, som tidligere hadde hatt en spiseforstyrrelse, var på bedringens vei, men hevder hun ble suspendert uten dialog om helsen. Hun opplevde kritikken som urettferdig og ønsket en annen tilnærming.
I dag jobber Gavelin som løpetrener og tobarnsmor, og håper åpenheten kan redusere skammen rundt spiseforstyrrelser. Artikkelen nevner også Dagbladets prosjekt om spiseforstyrrelser i norsk toppidrett.
Lena Gavelin
Expressen
Dagbladet
Landslaget
Stockholm
Sverige
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Line Klevedal, en 54 år gammel tidligere maratonløper som byttet idrett til bodyfitness. Hun bruker mye tid på trening og kosthold, og har oppnådd flere meritter, deriblant norgesmesterskap og deltakelse i VM. I starten var familien skeptisk til hennes valg, men Klevedal lot seg ikke affisere av andres meninger og fortsatte å følge sin egen vei. Hun ønsker å inspirere andre voksne til å satse på trening, uavhengig av alder. Ved siden av konkurransene jobber hun som svømmelærer, vanngyminstruktør, personlig trener og kostholdsveileder, og hun håper å kunne fortsette med bodyfitness i mange år fremover.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
2 måneder siden
Den svenske friidrettsutøveren Wilma Rosenquist setter karrieren på vent for å fokusere på sin mentale helse og spiseforstyrrelser. Rosenquist, som hadde et gjennombrudd i 2021, har slitt med et usunt forhold til mat siden barndommen, noe som kulminerte i et vekttap på åtte kilo på to måneder. Etter en skiveprolaps i ryggen utviklet hun en depresjon som gjorde hverdagen vanskelig. Nå håper hun at en pause fra idretten vil gi henne muligheten til å finne glede og utforske nye retninger i livet utenfor friidretten.
13 dager siden
Ingunn Grytnes Kristensen (34) har overvunnet mange års kamp med vekt og dietter ved å trosse sin frykt for treningssentre og personlig trening. Etter å ha opplevd skam og mislykkethet med tidligere slankeforsøk, fant hun motivasjon i et TV-program og en støttende lege. Hun tok kontakt med en personlig trener, Christopher Wolff, som hjalp henne å bygge mestring og redusere skamfølelsen. Kristensen har gått ned rundt 50 kilo, men fokuserer nå mer på helse, styrke og trivsel i egen kropp. Hun løper nå også og deltar i løp, og ønsker å inspirere andre til å trosse sine egne barrierer.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
1 måned siden
Etter at Silje Opseth åpnet opp om vektproblemer i skihopping, forteller Katharina Schmid til NRK at hun kjenner seg igjen i problematikken. Schmid, som har flere VM-gull og OL-medaljer, forklarer at hun har for mye muskler og vekt, men jobber med det på en sunn måte. Eva Pinkelnig støtter Opseths åpenhet og mener det er for mye fokus på kropp i samfunnet. Hun understreker at Opseth er et forbilde for yngre jenter. Pinkelnig påpeker også at skihopping ikke er for alle, men at det er viktig å jobbe for at flere kroppstyper skal kunne lykkes.
27 dager siden
Eli Kari Gjengedal åpner opp om sitt problematiske forhold til mat og kropp etter at hun ble værdame. Hun forteller om usikkerheten rundt det å være synlig i media, og hvordan hun tidvis har tatt ekstreme grep som å sulte seg for å gå ned i vekt. Gjennom deltakelsen i «Kokkekampen» ble hun inspirert av en meddeltaker til å satse på en sunnere livsstil, med fokus på daglig mosjon og et sunnere kosthold.
3 måneder siden
Marianne Sæbø har etter over 30 år med slanking, valgt å fokusere på intuitiv spising. Hun har tidligere gått ned over 30 kilo, men slet med å holde vekten nede. Sæbø forteller at hun utviklet et forstyrret forhold til mat, og at hun følte seg presset til å være tynn. Hun mener det er usunt å leve med selvforakt og stigma knyttet til kroppsstørrelse, og at psykisk helse er like viktig som fysisk helse. Eksperter påpeker at kroppen ofte vil tilbake til sin høyeste vekt etter slanking, og at intuitiv spising ikke er lett for alle. Sæbø deler sine erfaringer på Instagram under navnet «pensjonert slanker».
1 måned siden
Online coach Majen Tvedt-Røhmer, kjent som «Coach Majen», har fått kritikk for en video der hun hevder å prestere bedre etter å ha gått ned i vekt. Personlig trener Siren Bjerkli reagerer på uttalelsen og mener den skaper en usunn kobling mellom kroppsstørrelse og treningsprestasjon, noe som i verste fall kan føre til spiseforstyrrelser. Tvedt-Røhmer innrømmer at hun kunne formulert seg annerledes, men understreker at hun kun refererer til sin egen opplevelse. Bjerkli har mottatt positiv respons på sin motvideo, spesielt fra foreldre som er bekymret for unges forhold til kropp og trening i sosiale medier.
1 måned siden
Ebba Andersson forteller i et intervju med SVT om utfordringen med å få mensen på første konkurransedag i ski-VM. Hun forteller at hun tidligere ikke alltid har prestert på topp når mensen har kommet på konkurransedager. Hun ringte hjem for en «krisesamtale» med mor og far. Morens forslag om å ikke starte konkurransen provoserte Andersson. Hun endte likevel opp med tre gullmedaljer i årets VM. Andersson forteller også at hun tidligere har hatt perioder der mensen har uteblitt helt som en konsekvens av hard trening uten tilstrekkelig energiinntak, men at bedre kosthold har ført til fem VM-gull siden den gang.
4 måneder siden
Marthe Katrine Myhre, tidligere toppidrettsutøver, døde nylig etter 15 år med spiseforstyrrelser. Hennes åpenhet om sykdommen har satt fokus på manglende kunnskap og tabuer rundt spiseforstyrrelser, spesielt i idrettsmiljøer. Bekjente som Øystein Pettersen og Kristin Roset uttrykker frustrasjon over manglende åpenhet og ressurser. Psykolog Ingvild Pettersen understreker at spiseforstyrrelser har høy dødelighet, men at tidlig og riktig hjelp kan redde liv. Organisasjoner som Sunn Idrett tilbyr støtte, men eksperter mener det offentlige behandlingstilbudet er utilstrekkelig. Myhres historie har aktualisert behovet for bedre forebygging og behandling av spiseforstyrrelser.
2 måneder siden
Karoline Knotten (30) oppsummerer sesongen som dårlig, med sykdom og varierende resultater. Hun har kun hatt enkelte gode prestasjoner, i motsetning til forrige sesong hvor hun endte på 9. plass i verdenscupen. Knotten understreker at hun ikke er fornøyd med å bare delta, og at hun ønsker fremgang. Hun mener det er for få løpere på kvinnelandslaget, noe som fører til at hun må gå selv om hun er sliten. Hun har et mål om å prestere godt i VM, og kvinnelandslaget viste formtegn i siste konkurranse før mesterskapet.
2 måneder siden
Maren Lundby, tidligere skihopper, er bekymret for vektpresset i hoppsporten etter å ha fått helseproblemer som følge av mange år med slanking. Etter at hun la opp i 2023, har hun fått konstatert lav beintetthet og har til og med vokst noen centimeter, noe hun mener illustrerer hvor skadelig vektfokuset var. Lundby begynte å tenke på vekten allerede som 16-åring, og det ble en viktig faktor i karrieren hennes. Hun frykter at vektpresset kan skremme foreldre fra å la barna begynne med hoppsport, og etterlyser et regelverk som straffer de som er ekstremt lette. Hun åpner for et comeback dersom regelverket endres for å redusere vektfokuset.
2 måneder siden
Maren Lundby har foreslått å endre reglene i hoppsporten slik at utøvere med for lav BMI diskvalifiseres, for å unngå at utøvere får helseutfordringer. Forslaget kommer etter at Silje Opseth sto frem med vektutfordringer. Eirin Maria Kvandal kritiserer Lundbys utspill og mener det er et dårlig tidspunkt å ta debatten, rett før VM. Halvor Egner Granerud mener Lundby viser manglende forståelse for naturlig slanke utøvere og frykter diskriminering. Han er åpen for å utvide tabellen for skilengde basert på vekt, men understreker at det ikke må gå på bekostning av de som er naturlig slanke. Lundby selv ønsker en debatt for å forbedre regelverket og unngå helseutfordringer.