P. M.
Nilsson, tidligere rådgiver for Ulf Kristersson, tror Sverige vil erstatte kronen med euro i 2025. Han spekulerer i at Magdalene Andersson vil ta initiativ til dette.
Nilsson mener at et eventuelt press fra USA under Donald Trump, med trusler om toll og svekkede sikkerhetsgarantier, vil tvinge Sverige til å handle raskt for å unngå å bli presset til å svekke dollaren. Nilsson advarer om at Sverige kan bli isolert og oppleve en økonomisk krise hvis de står alene med kronen, og anbefaler derfor en rask utredning og handlingsplan for å knytte seg til euroen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
En tidligere rådgiver for den svenske statsministeren har antydet at Sverige kan innføre euro innen året er omme, noe som ifølge en norsk sjeføkonom vil føre til at Norge følger etter. Argumentene for å bytte ut krona inkluderer økonomiske fordeler som reduserte vekslegebyrer og mer stabile valutakurser. Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum avviser imidlertid et slikt bytte, og sentralbanksjefen mener dagens system gir nødvendig fleksibilitet i pengepolitikken.
2 dager siden
En svensk bank forventer en markant styrking av både norsk og svensk krone. Prognosene peker spesielt mot en sterkere krone mot amerikansk dollar det neste året.
2 måneder siden
Donald Trump vurderer å innføre 25 prosent toll på varer fra EU, med en avgjørelse ventet etter 1. april. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe advarer mot uheldige konsekvenser. EU har varslet umiddelbare mottiltak. Norge, utenfor EU, risikerer å havne i en vanskelig situasjon og bli skadelidende i en potensiell handelskrig. Finansminister Stoltenberg og Høyre-leder Solberg uttrykker bekymring for negative følger for norske bedrifter og verdensøkonomien.
21 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse mot euroen, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og den generelle økonomiske uroen i USA. Investorer søker tryggere investeringer i Europa, noe som styrker euroen ytterligere. En valutastrateg påpeker at situasjonen er uforutsigbar, og at Trump raskt kan endre utviklingen med en enkelt melding. Det er usikkert når kronen vil styrke seg igjen, men en fullstendig opphevelse av tollavgifter fra USA kan være en forutsetning.
3 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke advarer om at Norge kan havne i en vanskelig situasjon dersom det oppstår en handelskrig mellom USA og EU under en ny Trump-administrasjon. Løkke påpeker at Trumps proteksjonistiske politikk og trusler om toll kan føre til en slik konflikt. Han uttrykker også bekymring for at Trump kan underminere Nato-samarbeidet. Samtidig mener Løkke at Norge har et godt forhold til Trump og kan tilby USA mye, noe som kan være en fordel. Han understreker viktigheten av å jobbe for å sikre samarbeidet med både EU og USA for å unngå en skvis.
29 dager siden
En direktør i et finansielt rådgivningsfirma advarer om at Donald Trumps tollsatser og press på sentralbanken kan true dollarens posisjon som en sikker investering. Han mener usikkerheten nå kommer fra USA selv, noe som kan føre til inflasjon og mistillit. En sjeføkonom i Moody's spår resesjon og økt arbeidsledighet som følge av tollpolitikken. En valutastrateg i DNB er mer avventende, men erkjenner at situasjonen skaper usikkerhet, selv om det er for tidlig å si om dollarens rolle er endret permanent.
3 måneder siden
Den norske kronen styrket seg mot dollaren etter at det ble kjent at Donald Trumps rådgivere undersøker muligheten for å innføre toll kun på kritisk import. Mandag morgen kom nyheten om at Trump vurderer å begrense tollen til sektorer som er kritiske for nasjonal eller økonomisk sikkerhet. Dette er en mindre omfattende toll enn det Trump tidligere har tatt til orde for, med en generell toll på 10 til 20 prosent. Umiddelbart etter nyheten ble kjent, falt dollaren fra 11,35 til 11,26 kroner.
2 måneder siden
Eksperter advarer om økt usikkerhet og potensiell handelskrig som følge av Donald Trumps varsel om straffetoll på stål og aluminium. EU vurderer gjengjeldelse. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen påpeker at Europa må forberede seg på en ny verdensorden der USA blir mer egoistisk og Kina mer aggressiv. Hilmar Mjelde understreker at Trump ser toll som et virkemiddel for å ivareta amerikanske interesser. For Norge ligger den største faren i et potensielt fall i oljeprisen som følge av handelskrigen.
28 dager siden
USA har innført tollsatser på EU og Norge, noe som skaper bekymring for norske interesser. EU forbereder mottiltak, og Norge risikerer å bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, en situasjon omtalt som en «trippelskvis». EU-rådgiver Paal Frisvold anbefaler at Norge reduserer gassprisen og senker tollbarrierer på EU-produkter for å unngå EUs straffetiltak og vise solidaritet. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge bør vurdere EU-medlemskap som en måte å styrke sin posisjon i den internasjonale handelskonflikten og forsvare seg mot USAs press.
25 dager siden
Civita-rådgiver Eirik Løkke og professor Hilmar Mjelde er skeptiske til at Elon Musks forslag om en frihandelssone mellom Europa og USA vil overbevise Donald Trump. Løkke mener Trumps tollpolitikk er skadelig, men ser liten sjanse for endring med mindre republikanske kongressmedlemmer eller amerikanske velgere legger press på presidenten. Han råder Norge til å avvente situasjonen og heller satse på reforhandling. Det spekuleres også i om Musks rolle som rådgiver for Trump er i ferd med å avta, selv om han trolig vil fortsette å ha innflytelse gjennom økonomisk støtte.
2 måneder siden
Den norske kronen svekkes markant mot både euro og dollar. Euroen handles for 11,68 kroner, mens dollaren ligger på 11,26 kroner. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at utviklingen sees i sammenheng med uttalelser fra Trump om toll, som skaper uforutsigbarhet og volatilitet i markedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet generelt er sensitivt for tollutspill. Han nevner også at prisveksten i Norge kan påvirke kronen, i tillegg til geopolitiske faktorer som situasjonen i Ukraina.
27 dager siden
Donald Trump har varslet innføring av toll på 15 prosent på import fra Norge, noe som kan ramme norsk sjømatindustri og føre til en avkjøling i verdensøkonomien. Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Norge ikke vil svare med samme mynt, men heller samarbeide med EU og andre EØS-land for å påvirke USA. Støre understreker at regjeringen ser alvorlig på situasjonen, og at det kan få konsekvenser for norsk økonomi og arbeidsplasser. Han tror ikke at en norsk gjengjeldelsestoll vil få Trump til å endre mening.
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer om at verden kan være på vei inn i en global handelskrig som følge av Donald Trumps tollpolitikk. Han påpeker at usikkerheten rundt Trumps utspill i seg selv kan skade økonomien. Almlid understreker at i utgangspunktet alle vil rammes, spesielt eksportindustrien, og at NHO har tett dialog med regjeringen for å bistå bedriftene. Han mener norsk næringsliv er forberedt på uforutsigbarhet, men at situasjonen er krevende. Almlid trekker frem et eksempel der tollmur mellom USA og Kina kan føre til at kinesiske varer oversvømmer Europa, noe som vil ramme norsk industri.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring i norsk sjømatnæring, som er landets nest største eksportnæring. Aktører frykter en «trippelskvis» og alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og hjørnesteinsbedrifter. NHO understreker at situasjonen er kritisk, spesielt for Vestlandet. Sjømatbedriftene oppfordrer myndighetene til å utvikle en ny eksportstrategi, mens Salmongroup mener Norge er for ensomme utenfor EU og etterlyser nasjonale tiltak for å sikre forutsigbarhet og konkurranseevne.
26 dager siden
Statsminister Støre advarer mot norske mottiltak mot USAs nye tollsatser, og frykter en opptrapping av handelskrigen. Han mener Norge heller bør jobbe sammen med andre land for å påvirke USA. Trump innfører toll på varer fra nesten alle land, noe som har ført til uro på finansmarkedene. USAs sentralbanksjef advarer mot økt inflasjon og dempet økonomisk vekst. Støre råder norske sparere til å være forsiktige og sier at det er viktig å ha is i magen.