Fornybarselskapet Scatec opererer i utviklingsland og kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor det er høy risiko for menneskerettighetsbrudd, spesielt tvangsarbeid. En intern vurdering viser at selskapet møter ulike menneskerettighetsrisikoer i sin verdikjede, spesielt knyttet til solcellemoduler fra Kina.
Scatec kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor en stor andel av polysilisium kommer fra Xinjiang-regionen, kjent for tvangsarbeid. Selskapet hevder å ha omfattende prosedyrer for å unngå menneskerettighetsbrudd, men vil ikke oppgi leverandører av konkurransehensyn.
Scatec har trappet opp granskingen av leverandører siden 2021 og har en varslingskanal for å rapportere mistenkelige aktiviteter. Selskapet understreker at de ikke har avdekket brudd på menneskerettigheter knyttet til produktene de kjøper, men innrømmer at de ikke hadde like omfattende undersøkelser før 2021.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sverige har innført forbud mot kinesiske busser grunnet risiko for menneskerettighetsbrudd og tvangsarbeid. Samtidig importerer Norge et stort antall kinesiske busser, noe som vekker bekymring for potensiell fjernstyring fra Kina. Frp-leder Sylvi Listhaug krever nå en redegjørelse fra statsminister Jonas Gahr Støre om sikkerheten og beredskapsmessige implikasjoner. Ruter følger gjeldende anskaffelsesregelverk og har ingen planer om å innføre et tilsvarende forbud som i Sverige. Antallet kinesiske busser i Norge har økt kraftig det siste året.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
1 måned siden
Posten fraskriver seg ansvar for etiske vurderinger knyttet til Temu-samarbeidet, da de kun transporterer varer som allerede er produsert. Helthjem, som tidligere fraktet Temu-pakker, har et etisk rammeverk signert av Temu og utfører aktsomhetsvurderinger, men identifiserer risiko for brudd på arbeidsrettigheter og produktsikkerhet. Storebrand har trukket sine investeringer i selskapet på grunn av bekymringer om produktsikkerhet og risiko for tvangsarbeid, spesielt knyttet til Xinjiang-regionen.
2 måneder siden
KLP er det eneste norske fondet som eier aksjer i den kinesiske shoppingplattformen PDD Holdings (Temu), til tross for intern kritikk. Kiran Aziz i KLP Kapitalforvaltning har tidligere omtalt selskapet som en kandidat til «verdens verste selskap». KLP forklarer at de er investert i selskapet som indeksforvalter, og ønsker å påvirke selskapet som eier. Storebrand solgte seg ut grunnet bekymringer rundt produktsikkerhet og risiko for tvangsarbeid i Xinjiang, og oppgir manglende respons fra PDD Holdings som en faktor.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker et forbud mot kjøp av busser og kritisk infrastruktur fra Kina og andre land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Frp-leder Sylvi Listhaug uttrykte bekymring for at kinesiskproduserte busser kan overstyres og dermed utgjøre en sikkerhetsrisiko, spesielt i krisesituasjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til et totalforbud, men understreker at regjeringen er oppmerksom på sårbarheten knyttet til elektrifisering og potensielle trusler fra land som Kina. Han påpeker at Norge vil opprettholde handelen med Kina, men med økt årvåkenhet.
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i 2024 grunnet høy risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Dette kommer frem i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning. I 2023 solgte fondet seg ut av 86 selskaper. Oljefondet hadde også over 3300 møter med selskaper for å diskutere bærekraft. Fondet er pålagt av Stortinget å unngå selskaper knyttet til kull, tobakk, klasevåpen og brudd på menneskerettigheter. Norges Bank kunngjorde 14 utelukkelser i 2024, men opphevet også utelukkelser og observasjoner. Fondet kan investere i selskaper igjen hvis de forbedrer sin bærekraft.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om tvangsarbeid i Kina og understreker nulltoleranse. Amnesty International krever åpenhet om leverandørkjeder og fabrikkinspeksjoner, spesielt i Xinjiang, der det er påstander om tvangsarbeid. En undersøkelse viser at arbeidere jobber opptil 75 timer i uken. Selskapet møter også motstand fra miljøorganisasjoner, men investerer 200 millioner euro i sirkulær økonomi. Shein mener tollpolitikk fra USA ikke vil bremse dem.
4 måneder siden
Nemko har testet ti ulike julebelysningsprodukter kjøpt fra den kinesiske nettbutikken Temu. Testene avdekket flere sikkerhetsrisikoer, spesielt knyttet til produkter som kobles direkte til stikkontakt. Laboratorieansvarlig Tore Ledaal advarer mot å kjøpe elektronikk fra slike nettbutikker, og påpeker at CE-merket ikke er en garanti for sikkerhet når det kommer fra utenlandske aktører. Selv om noen produkter drives av USB eller batteri, er det fortsatt bekymring for kvalitet og miljøskadelige stoffer. Temu har fjernet ett av de testede produktene fra sin plattform etter henvendelse fra Nettavisen, men hevder at de øvrige produktene oppfyller sertifiseringskravene.
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
3 måneder siden
En BBC-reportasje avslører at arbeidere ved Sheins fabrikker i Kina jobber opptil 75 timer i uken, noe som er i strid med kinesisk arbeidsmiljølov. I «Shein-landsbyen» i Guangzhou ligger rundt 5000 fabrikker som leverer til netthandelsgiganten. Arbeiderne tjener svært lite, ned til 1,5 til 3 kroner per T-skjorte. Shein har innrømmet barnearbeid hos underleverandører og anklages for bruk av tvangsarbeid og kreftfremkallende kjemikalier. Selskapet møter politisk skepsis i forbindelse med sin planlagte børsnotering i London.